Tæt på verden: Enormt område af Amazonas får fred

25. jun 2013, 13:30
Bolivias beslutning om at frede et vådområde på halvanden gang Danmarks størrelse er godt for klimaet og livsformerne. For industrien er der adgang forbudt.

Bolivia har fredet 69.000 kvadratkilometer sump, pampas og marsk, Los Llanos de Moxos, som naturområde. Området, der er halvanden gang så stort som Danmark, ligger i Amazonas op til grænsen mellem Peru og Brasilien.

Dette enorme vådområde indeholder tre forskellige floder og er meget af tiden oversvømmet. Alligevel lever her et væld af forskellige arter - udover en hel del mennesker, oplyser WWF. Blandt dem er syv oprindelige folk. Floderne løber sammen og bliver til en af hovedårerne til selve Amazonas floden.

Blandt livsformerne i Llanos de Moxos er 131 pattedyr, 568 forskellige fuglearter, 102 former for krybdyr, 62 paddearter, 625 fiskeformer og mindst 1.000 forskellige planter.

Få er klar over, at Amazonas med sine 30 millioner menneskelige indbyggere er en del af 9 lande i Sydamerika og er hjemsted for hver tiende kendte levende art. Mange er bevidste om, at netop dette natursystem er kritisk for klodens klima. Llanos de Moxos vil være beskyttet imod industriel udvikling.

Fordi der er voldsomt fugtigt i området fandt mennesker i Llanos de Moxos før inca'erne, altså i præ-colombiansk tid fra ca. 800 f.Kr. til 1200 e.Kr., ud af at håndtere vandmasser og tørkeperioderne, således at de fik en rig kultur på områdets enorme græsarealer. De var dygtige agerbrugere og forstod sig på kunstig vanding.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.