Enhedslisten trækker støtte til regeringen

22. jun 2012
Regeringen har sammen med Venstre og Konservative indgået en aftale om en skattereform. Enhedslisten trækker sig som støtteparti. Vi er i opposition, siger Johanns SchmidtNielsen.

Fredag formiddag troppede Venstre og Konservative op hos finansminister Bjarne Corydon (S).

Få timer efter var en rammeaftale på plads, der blandt giver skattenedsættelser for syv milliarder kroner til folk i arbejde.

EnL: Vi er i opposition!

Enhedslisten kalder aftalen en ”svinestreg. Ifølge Johanne Schmidt-Nielsen (EnL) var en aftale mellem regeringen og Enhedslisten så godt som færdig.

Den politiske leder af Enhedslisten betegner tilliden til regeringen som ”ikke-eksisterende” efter, at man i 11. time valgte at satse på den blå blok.

”Vi er ikke længere støtteparti til regeringen. Vi er i opposition,” siger Johanne Schmidt-Nielsen til Berlingske.dk og fortsætter:

”Jeg er oprevet og rasende på vegne af de mennesker, der nu bliver snydt igen. Det, regeringen har gjort, er at pisse på de mange mennesker, der stemte på en ny regering ud fra en tro om, at der skulle føres en ny politik.”

Syv milliarder i skattelettelser

Et væsentlig punkt i rammeaftalen for den nye skattereform er skattenedsættelse for syv milliarder kroner.

Her bliver der blandt andet tale om en forhøjelse af topskattegrænsen med 57.900 kroner til 467.000 kroner, når reformen er fuldt indfaset i 2022.

Dermed vil alle med årsindkomster op til 507.600 kroner vil være fritaget fra topskat.

Derudover forhøjes beskæftigelsesfradraget forhøjes fra de nuværende 5,6 procent til 10,65 procent i 2022, og det maksimale beskæftigelsesfradrag øges fra 17.900 kr. til 34.100 kr. i 2022.

Enhedslisten mener, at de svageste danskere uden for arbejdsmarkedet kommer til at finansiere skattelettelse for folk i arbejde og betegner reformen som ”asocial”.

15.000 fundtidsstillinger

Finansminister Bjarne Corydon peger på at skattereformen på lang sigt vil øge beskæftigelsen svarende til 15.000 fuldtidsbeskæftigede.

Han påpeger, at der skal penge i statskassen for at betale for velfærd, og at aftalen med venstre og Konservative indebær, at regeringen kan bruge de såkaldte dynamiske effekter af skattereformen uhindret – blandt andet til at forbedre velfærden.

”Vi har taget et større spring til at skabe flere job, forbedre velfærden og skabe skattelettelser for almindelige mennesker, end vi havde kunnet med Enhedslisten,” siger Bjarne Corydon til TV2 NEWS.

Enhedslistens leder betegner Venstre som regeringen nye støtteparti.

Men både Venstre og Konservative afviser, at støtte en S-ledet regeringen til efterårets finanslovsforhandlinger, hvis Enhedslisten til den tid gør alvor af deres trusler.