Hvis Enhedslisten skal lægge mandater til en ny regering, skal der ske forbedringer for syge og arbejdsløse, fastslår politisk ordfører Pernille Skipper. Foto: Pressefoto, Enhedslisten

Skipper med nyt krav til Mette F: Syge skal slippe for arbejdsprøvninger, hvis lægen siger nej

4. jun 2019
Det skal være slut med, at syge arbejdsløse sendes i praktik og arbejdsprøvning, som forværrer deres helbred, mener Enhedslistens Pernille Skipper.

Syge borgere skal ikke ikke erklæres jobparate og skal ikke kunne sendes i arbejdsprøvning, hvis en læge vurderer, at deres helbred ikke kan holde til det.

Vred EL-profil: S og SF svigter syge og handicappede

Sådan lyder et nyt krav, som Enhedslisten vil tage med til de kommende regeringsforhandlinger, hvis Mette Frederiksen (S) skal danne regering efter folketingsvalget på onsdag.

- Vi skal sørge for, at speciallægeerklæringer ikke bare kan tilsidesættes, og at syge mennesker ikke bare kan sendes i arbejdsprøvning, som de får det dårligere af. Det burde der kunne findes flertal for efter et valg, siger Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

Lægens ord skal følges

Ifølge de seneste meningsmålinger hedder Danmarks kommende statsminister Mette Frederiksen. Samtidig står Enhedslisten til fremgang. Partiet vil derfor lægge pres på en ny socialdemokratisk regering for at forbedre forholdene for syge og arbejdsløse.

Allerhelst så Enhedslisten, at de reformer på området, som blev indført under den tidligere Thorning-regering blev rullet tilbage. Men både Socialdemokratiet, SF og De Radikale er bundet af et forlig på tværs af midten. Enhedslistens konkrete forslag burde dog kunne realiseres uden at opsige tidligere forlig, mener Pernille Skipper. 

Ifølge forslaget skal jobcentrene ikke kunne erklære kontanthjælpsmodtagere jobparate, hvis det fremgår af en lægeerklæring, at borgeren er for syg til at arbejde. Jobcentrene skal heller ikke kunne sende syge arbejdsløse ud i forløb for at afklare eller udvikle arbejdsevnen, hvis en læge vurderer, at borgeren er for syg.

- Det her forslag vil ikke kunne stå alene, men det vil beyde rigtigt meget for mange af de ramte, og det vil være et lille skridt i retning af et mere tillidsfuldt beskæftigelsessystem, siger Pernille Skipper.

Forbedringer for syge og arbejdsløse er et krav

Forslaget bunder blandt andet i en rapport fra Psykiatrifonden og Landsforeningen Sind, som viser, at en stor del af de sygdomsramte danskere føler, at kontakten med jobcentret forværrer deres helbred og livskvalitet.

Hvor ufravigeligt er det krav?

- Det er ikke sådan, at vi siger, at det er det her forslag eller ingenting. Vi er altid villige til at forhandle. Men det er en grundlæggende betingelse, at vi vil se forbedringer for syge og arbejdsløse, hvis en ny regering skal sidde på vores mandater. Vi vil have en forsikring om, at en ny regering vil bekæmpe ulighed og fattigdom.

Hvis kommunen ikke må afklare en syg borgers arbejdsevne, hvad så?

- Hvis en læge har vurderet, at arbejdsevnen ikke kan udvikles, så skal personen selvfølgelig ikke sendes ud i arbejdsprøvning, men han eller hun skal omvendt heller ikke blive ved med at være på kontanthjælp. Så må kommunen kigge på de oplysninger, der i forvejen ligger, og visitere til en anden ydelse ud fra det.

Enhedslisten vil i de eventuelt kommende drøftelser opfordre Socialdemokratiet til at indkalde til forhandlinger på området.

A4 Nu har forsøgt at få en kommentar fra Socialdemokratiet, men det har ikke været muligt. Vi har været i kontakt med partiets pressemedarbejder og derudover lagt besked hos eller talt med pressemedarbejdere hos Pernille Rosenkrantz-Theil, Mattias Tesfaye, Peter Hummelgaard og beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen.