20201116065129463_1000
Eva Flyvholm (EL) er stærkt kritisk over for mulig amerikansk spionage mod Danmark. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Raser over mulig spionage mod Danmark: 'Fuldstændig uacceptabelt'

16. nov 2020, 08:07
Det er helt uacceptabelt, hvis USA med FE's vidende har spioneret mod danske ministerier og virksomheder.

Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, frygter, at der ikke vil blive fulgt ordentligt op på mulig amerikansk spionage mod danske ministerier og virksomheder.

Det siger hun i en kommentar til en artikel fra DR.

Artiklen beskriver, hvordan et hemmeligt samarbejde mellem USA og Danmark om dataovervågning er blevet brugt mod Danmark i forbindelse med Danmarks køb af kampfly. Her endte Danmark med at bestille amerikanske fly.

Centralt i sagen står Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

- Det fuldstændig uacceptabelt, hvis amerikanerne har spioneret mod danske ministerier og virksomheder for at kunne score nogle flere penge til deres egen våbenindustri.

- Og hvis danske myndigheder ikke har gjort en fløjtende fis for at stoppe det, så er det endnu værre, siger Eva Flyvholm, der vil indkalde forsvarsminister Trine Bramsen (S) i samråd om sagen.

Spionagen skulle være blevet rapporteret til FE allerede i 2015 af en whistleblower. Det er dog uvist, om der blev fulgt op på informationen.

Tidligere i år kom Tilsynet med Efterretningstjenester med en hård kritik af FE baseret på en eller flere whistleblowere. Ud over anklager om, at FE har spioneret mod danskere og har en "usund legalitetskultur", skrev tilsynet:

- At det indleverede materiale indikerer, at FE's ledelse har undladt at følge op på eller nærmere undersøge indikationer på spionage inden for Forsvarsministeriets område.

En kommission er nu ved at lave en rapport, der dog kun vil blive fremlagt for en særlig gruppe i Folketinget grundet den hemmelige karakter af sagen.

Eva Flyvholm har ikke meget til overs for den undersøgelse, der er sat i værk om sagen.

- Det er meget påfaldende, at undersøgelseskommissionen fuldstændig har udeladt at undersøge noget om spionage, selv om det står i tilsynets rapport.

- Jeg frygter, at dette slet ikke vil blive undersøgt. Og det er simpelthen for slapt. Skal vi ikke være fuldstændig til grin som land, så må dette være en del af undersøgelsen, siger Eva Flyvhom.

Tilsynet med Efterretningstjenester beskrev ikke direkte samarbejdet med USA i sin rapport.

Men tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) bekræftede dog tidligt det tophemmelige samarbejde med USA i en række interviews.

Det gjorde han, da han mente, at det var tilsynets offentliggørelse - og ministerens håndtering - af kritikken og ikke de påpegede ulovligheder, der er problemet.

Bramsen vil ikke kommentere på sagen, men Forsvarsministeriet henviser til Justitsministeriet.

/ritzau/