Jeg kan ikke mindes, at en partileder slet ikke kommer i Folketinget, selvom partiet klarer spærregrænsen, siger Hans Engell. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Engell om stor LA-nedtur: "Katastrofen er total"

6. jun 2019
Et formandsopgør er under opsejling i Liberal Alliance efter massivt valg-nederlag, hvor partilederen Anders Samuelsen ikke kom i Folketinget.

Politisk kommentator og tidligere minister Hans Engell har haft sin faste gang på Christiansborg, siden han i 1970'erne var politisk journalist. Men selvom han om nogen kender dansk politik, er han overrasket over Liberal Alliances nedsmeltning ved folketingsvalget onsdag.

- Det parti er næsten smadret. De er gået fra tunge ministerposter til en position, hvor partilederen ryger helt ud. Jeg kan ikke mindes, at en partileder slet ikke kommer i Folketinget, selvom partiet klarer spærregrænsen, siger Hans Engell.

Liberal Alliance fik 2,3 procent af stemmerne - en tilbagegang fra 7,5 procent af stemmerne i 2015. Et resultat, der betyder farvel til 9 af partiets 13 folketingsmedlemmer.

Total katastrofe

Og allerede morgenen efter valget retter folketingsmedlem Henrik Dahl et ekstraordinært skarpt angreb mod formand Anders Samuelsen og hans ledelse af partiet:

- Det har været fuldstændig gennemsyret af nepotisme, og det er jo en nepotisme, der kommer fra Anders, siger han til DR.

Det parti er næsten smadret.
Hans Engell, politisk kommentator.

Henrik Dahl mener, det langt fra er givet, at Liberal Alliances næste formand skal være afgående økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille, der ellers længe har stået som partiets kronprins.

Henrik Dahl foreslår i stedet Alex Vanopslagh, der opstillede i Vestjyllands Storkreds og er tidligere ungdomsformand.

Hans Engell er ikke overrasket over, at der er uro i partiet:

- Der må komme et selvopgør om linjen og ledelsen af partiet. Efter det resultat risikerer de et stort internt opgør. Katastrofen er total, siger Hans Engell.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her