Mette Frederiksen vil have ministre, der står tidligt op, er flittige, læser alle papirerne og går tidligt i seng, mener Hans Engell. Foto: Niels Ahlmann Olesen / Ritzau Scanpix.

Engell om Mette F: - Hun har bundet sig til masten

27. jun 2019
Mette Frederiksen (S) er Danmarks yngste statsminister nogensinde. Politisk kommentator Hans Engell udpeger pension til nedslidte som en område, hvor hun ikke kan gå på kompromis.

Den nye S-regering er den yngste hidtil med en gennemsnitsalder på 41,8 år for ministrerne. Men udover ungdom er den også kendetegnet ved loyalitet til statsministeren, mener Hans Engell, politisk kommentator på TV2.

LÆS OGSÅ: Danmarks nye beskæftigelsesminister: Vil slås for lavtlønnede og nedslidte

- Mette Frederiksen har trukket nogle af de erfarne ind, men ellers har hun primært satset på de unge, trofaste ildsjæle, der har bevist, at de kan de ting, hun lægger vægt på, siger Hans Engell.

Loyal elite-enhed

Han kalder de unge socialdemokratiske ministre for Mette Frederiksens prætorianergarde – en eliteenhed, der havde til opgave at beskytte den øverstkommanderendes hovedkvarter indenfor den romerske hær.

- De er meget loyale over for Mette Frederiksen. De kan have ment noget om morgenen, men de kan sagtens mene noget andet om eftermiddagen hvis de bliver bedt om det. Sådan optræder gode soldater.

Mette Frederiksen lægger som politisk leder vægt på det Hans Engell kalder ”klassiske borgerdyder”:

- Hun siger, hun vil have dem, der står tidligt op, er flittige, læser alle papirerne og så går tidligt i seng. De må gerne være visionære og innovative, men hun lægger vægt på de klassiske dyder.

Ideologer

Det ideologiske fylder også meget i Mette Frederiksens valg af ministre, vurderer Hans Engell. Fem af dem har eksempelvis skrevet politiske debatbøger. Han peger på valget af Kaare Dybvad som boligminister.

- Han har gjort sig bemærket med meget stærke meldinger, og det er et område, der ikke har haft sit eget ministerium længe. Det kan blive vigtigt for Socialdemokratiet, hvis han får nogle penge at gøre godt med.

Et andet eksempel er Peter Hummelgaard, der har fået posten som beskæftigelsesminister:

- Hummelgaard kommer med en dagsorden. Han er ikke bare en, der kommer ind for at sidde bag skrivebordet. Hans sociale indignation, hans krav om mindre ulighed og alt det, han har med i sin livsbagage, præger i den grad hans politiske tilgang, siger Hans Engell.

Kommentatoren peger på, at Peter Hummelgaard også har en styrke i, at han er respekteret i fagbevægelsen.

- De synes han er dygtig, fremadstræbende og flittig. Han er ikke den type, der skal sparkes i gang for at skrive indlæg, bøger og sætte dagsorden. Det kommer af sig selv.

Afventende arbejdsgivere

På arbejdsgiversiden vurderer Hans Engell, at modtagelsen af den nye beskæftigelsesminister vil være ”afventende”:

- De kender ham ikke så godt, og vil være bekymret for om han har en for ideologisk tilgang til arbejdsmarkedspolitikken. Hummelgaard har kant, og det kan godt give problemer, siger Hans Engell.

Et af de første slagsmål, der venter Peter Hummelgaard er kampen om tidligere pension til dem, der kom tidligt ud på arbejdsmarkedet. En ”bunden opgave”, som Mette Frederiksen siger igen og igen.

Og når det handler om differentieret pension får arbejdsgiverne ifølge Hans Engell svært ved at stille noget op:

- Det er et populært krav, vælgerne vil have det og Mette Frederiksen har bundet sig til masten. Hun kan ikke gå på kompromis – og det bliver Hummelgaard, der skal levere det.

Den politiske kommentator hæfter sig også ved valget af Køges borgmester Joy Mogensen, som ny kultur- og kirkeminister:

- Hun står for noget andet end den der tunge, lidt gammeldags, socialdemokratiske kulturpolitik. Hun er en ildsjæl og bliver hurtigt en central debattør på hele kulturområdet.