Her ses Dorit Otzen ude foran Reden, dengang hun stadig var forstander for værestedet. Hun nåede at være forstander i tyve år, men det hele startede med et enkelt spørgsmål til en 19-årig prostituerede, som overraskede dem begge. Foto: Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Kendt socialrådgiver afslører: - Møde med ung prostitueret ændrede mit liv

24. aug 2019
I torsdags blev den tidligere forstander af Reden, Dorit Otzen, 75 år. Mødet med en ung, kvindelig stiknarkoman kom til at definere hendes liv.

En ung kvindes triste livhistorie fik Dorit Otzen til at bruge sit arbejdsliv på at arbejde med prostituerede, som har et misbrug. I anledning hendes 75 års fødselsdag har A4 Nu talt med Dorit Otzen om, hvad der fik hende til at vælge karrieren blandt stiknarkomaner og prostituerede på Vesterbro.   

Før Dorit Otzen blev forstander på værestedet Reden på Vesterbro arbejdede hun med unge med misbrug. En dag mødte hun en 19-årig kvinde, der prostituerede sig selv for at få stoffer. Dorit Otzen ville gerne høre hvorfor.

- Det var første gang, jeg spurgte en kvinde om, hvorfor hun solgte sig selv. Det var første gang, nogle havde spurgt hende. Før havde systemet aldrig interesseret sig for, hvorfor kvinder prostituerede sig, siger den nu pensionerede socialrådgiver.

LÆS OGSÅ: TV 2-ansatte krænkes af kolleger: "Det har været en barsk periode"

Den samtale ændrede Dorit Otzen liv. Den fik hendes øjne op for den særlige situation unge kvindelige misbrugere befandt sig i - med vold og prostitution som en del af livet. Det fik hende til at søge job hos Reden på Vesterbro, som var det første tilbud rettet kun til kvinder med et misbrug. I 20 år hjalp hun kvinder, der ellers stod på kanten af samfundet.

Stiknarkoman som 13-årig

Den 19-årige misbruger og prostituerede fortalte Dorit Otzen om et liv, hvor hun blev misbrugt fra barnsben af sin dagsplejemors mand. For at undertrykke disse traumer begyndte teenageren at skeje ud og tage stoffer. Allerede som 13-årig var hun stiknarkoman og begyndte at sælge sin krop for at få råd til stoffer.

Det blev ikke sidste gang, at Dorit Otzen hørte en sådan livfortælling. Men det var en historie, som få andre i det danske behandlingssystem, havde hørt før.

- Der var intet fokus på sammenhængen mellem prostitution og misbrug den gang. Alle var blinde over for den udnyttelse, der er af kvinder i misbrug. Hvis du som kvinde skal skaffe de store pengesummer, et misbrug kræver, så er prostitution den letteste måde at gøre det på, siger Dorit Otzen.

Derfor er hun stadig i dag stor tilhænger af, at man skal gøre købet af prostitution ulovligt. Prostitution sætter et aftryk på dem, der sælger sig selv, som er uopretteligt. Det skubber mennesker ud i en nedafgående spiral med stofmisbrug.

Blå bog

-          Dorit Otzen er uddannet socialrådgiver og har arbejdet med misbrugere siden midten af 80’erne

-          Fra 1990 og 20 år frem var hun forstander på Vesterbro-værestedet Reden

-          Hun stoppede som forstander i 2010, men blev ved med at arbejde med udsatte kvinder indtil hun gik på pension i 2015

-          Hun har modtaget mange priser for sit sociale arbejde, blandt andre: ugebladet Feminas kvindepris, Den Gyldne Socialrådgiver, Dansk Kvindesamfunds Mathildepris og Spies Fondens Solskinspris

-          I dag er Dorit Otzen pensionist og selverklæret livsnyder med bopæl på Nørrebro   

Narkomaner går på arbejde

Dorit Otzen mener, at man i Danmark på mange måder er blevet bedre til at hjælpe folk i misbrug For eksempel ved at tilbyde dem metadon. Men meget har forandret sig gennem de fire årtier, hun har beskæftiget sig med behandling af misbrug.

- Der er mange flere forskellige stoffer, folk misbruger i dag. Narkomaner står ikke længere forhutlet på Vesterbro. I dag står de også på diskoteker og går på arbejde. Det gælder også, at de kvinder, der bliver tvunget til prostitution, har forandret sig. I dag er det mest udenlandske kvinder, der står på Istedgade, mens de danske kvinder nærmest kun er på nettet, siger Dorit Otzen.

En anden ændring i prostitution er det såkaldte fænomen ’sugardating’. Ordet dækker over typisk unge kvinder, der har seksuelle forhold til ældre mænd, som så til gengæld betaler for dyre tasker eller husleje for de unge kvinder. Det er ikke en god udvikling, mener Dorit Otsen.

- Det er dybt problematisk, at man slører for unge, at det er gammeldags prostitution, ved at give det et nye og ’hipt’ navn. Det er prostitution, når man bytter sin krop for penge eller goder, og det gør de her unge mennesker. Der er sket noget i ens liv, når man kommer ud i den situation, at man sælger sig selv. Det har en konsekvens, når man bliver presset der ud, siger Dorit Otzen.

LÆS OGSÅ: Ny forskning: Denne form for arbejde øger risikoen for kræft

På det nyoprettede værested i Ålborg, der også bærer navnet Reden, har man set, hvordan ”sugardating” har haft negative konsekvenser for unge. Derfor mener Dorit Otzen, at det er ærgerligt, at Socialdemokratiet ikke vil forbyde købet af prostitution.

- For ikke lang tid siden besluttede Socialdemokratiet på en kongres, at de ville forbyde købet af prostitution, men de er så trukket i land efterfølgende. De går ikke ind for ligestilling, hvis de mener, at det ene køn burde kunne sælges. Der kan aldrig være ligestilling, før vi retter op på det, siger hun.

Dorit Otzen peger også på, hvordan prostitution er en af årsagerne til, at kvinder så ofte bliver udsat for vold og mord. Hun understreger dog vigtigheden af, at det ikke er kvinderne, der bliver kriminaliseret, men mændene, der køber kvinderne.