Tæt på verden: En million krigsenker i Irak vil gerne giftes

26. dec 2011
Gentagne krige har skabt et socialt mareridt for Iraks mange enker.

Det er ikke let at finde en god mand i Irak nu om stunder. Især ikke, hvis man er enke. Og da slet ikke, hvis man er enke med mange børn. Mange mænd er døde i landets konflikter.

Landet har efter nærmest endeløse krige mindst 900.000 krigsenker svarende til 9 procent af den samlede kvindelige befolkning. Andre irakiske vurderinger siger 1 million.

På grund af det uhyrlige antal krigsenker tilbyder myndighederne i Irak begrænset støtte til krigsenker, skriver the New York Times.

Store tab

Den amerikanske invasion af Irak i 2003, støttet af Danmark og flere andre lande, har medført umådelige tab af menneskeliv i Irak. Invasionen blev efterfulgt af et shiitisk oprør og en voldsom undertrykkelse af irakiske kurdere.

Krigen anslås konservativt at have kostet over 100.000 liv, hvoraf langt de fleste er mænd. Selve invasionen menes i henhold til Iraq Body Count af have kostet 10.000 døde soldater og oprøret andre 10.000 mest politifolk.

Den sekteriske interne konflikt i Irak i 2006 skal i henhold til FN have skabt over 100 nye enker dagligt.

USA har til sammenligning mistet 4.487 soldater og hjembragt 32.226 sårede. Danmark trak sig fra ”koalitionen af de villige” i 2007. Ved den danske tilbagetrækning var der registreret 7 dræbte danske soldater.

[pagebreak]Andre krige

Den tidligere diktator Saddam Hussein indledte en voldsom krig imod nabolandet Iran. Den varede fra 1980-88. Dengang var Saddam Hussein aktivt støttet af USA.

Tabstallet blev aldrig offentliggjort, men det menes at være en halv million på begge sider. Nogle analyser taler om op til en million døde iranere. Krigen, der blev sammenlignet med Første Verdenskrigs endeløse kampe fra skyttegrave, efterlod umådelige antal enker.

Saddam Hussein angreb også Kuwait i 1990, men blev fordrevet af internationale styrker anført af USA. I den krig var tabene relativt begrænsede.

Hjælp

Irak fattes penge. Derfor er det kun dem fra den seneste krig, der får penge og da kun 500 kroner om måneden. Midlerne når mindre end 10 procent af enkerne.

Andre former for bistand til enkerne er tilbudt gennem forskellige udviklingsorganisationer, men det forslår ikke. Der er givet mikrolån til kvinder, så de kan åbne egne forretninger.

De psykologiske og sociale skader, som familier lider under, når de mister mand og fader, behandles sjældent. Et relativt traditionelt muslimsk samfund er ikke specielt velegnet til at hjælpe en million enker til et selvstændigt liv.

Den berømte irakiske journalist, Mutander al-Zaidi, der i 2008 kylede sin sko mod præsident George W. Bush i foragt, gjorde det på enkernes og de forældreløses vegne.

The New York Times har interviewet en håndfuld enker i en særlig lejr, og de ville egentlig gerne gifte sig igen, men hvor finder de mændene?

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.