USA 2012: En million borgere vil afsætte deres guvernør

19. jan 2012
Fagforeninger og demokrater hader Scott Walker, og nu vil de have ham smidt på porten. Til maj kommer omvalg for republikansk ikon.

Scott Walker er så langt fra den amerikanske stat Wisconsins mest populære politiker. Faktisk har han nu en million underskrifter fra borgere, der hader ham så meget, at de vil have han afsat uden for valgperiode.

Walter er nærmest berømt for sine arbejder-fjendtlige initiativer. Der skulle kun 540.000 underskrifter til for at få genvalg, men det stoppede ikke folkemængderne fra at melde sig som Walker-hadere. Der kom en million.

Det er fagforeninger for offentligt ansatte og Det Demokratiske Parti, der står bag forsøget på at vælte den republikanske guvernør. Han lovede at spare på statens omkostninger, men gik i manges øjne alt for vidt.

Walker er skræmt

Den kontroversielle guvernør, der har været en stor inspiration for andre republikanske guvernører og for visse republikanske præsidentkandidater, er godt skræmt.

I en desperat tv-annoncekampagne forsøgte at modvirke den yderst pinlige udvikling, der kan smadre hans langvarige politiske karriere.

Det har koster kassen for Scott Walkers støtter at forsøge at holde låget på krudttønden gennem annoncering. Da de konservative i Wisconsin ikke gav penge nok, måtte Walker henvende sig til den rige republikanske inderkreds i Texas.

For en måned siden meddelte hans kampagne, at de havde skaffet knap 30 millioner kroner, men at halvdelen kom fra andre stater. Tre millioner af helheden kom netop fra Texas og især fra to notorisk ultra-konservative brødre.

Enhver demokrat eller liberal i USA kender til Charles og David Koch, der er milliardærer og aktivt spreder deres penge til snart sagt ethvert ultra-konservativt formål. Blandt andet er de meget aktive i at undertrykke fagforeningers rettigheder.

[pagebreak]Anti-fagforeninger

Scott Walker gjorde egentlig bare som han lovede ved sit valg tog fat på overenskomsterne for statens mange ansatte som politifolk, lærere og brændmænd. Målet var, og han gennemførte sin lovgivning efter stor ballade, at smadre retten til kollektive forhandlinger.

Flodbølgen af misfornøjelse med statens republikanske styre omfatter ikke bare Walker men også hans viceguvernør og fire republikanske senatorer. Demokraterne vil gennemtvinge hele gruppens fjernelse.

Kun to gange tidligere er guvernører i USA blevet fyret af et nyt flertal af vælgere. Omvalget i Wisconsin ventes, skriver den amerikanske avis USA Today, til maj i god tid før præsidentvalget.

USA 2012

Afslutningen på denne konflikt vil påvirke USA store 2012 valg, fordi kandidaterne bliver nødt til at have en holdning til Walker og hans slags. Walker polariserer befolkningen. Derfor er han så vigtig en personage.

Valget 2012 handler allerede mere end noget andet om jobs og landets økonomi. At fyre tusinder af offentligt ansatte og begrænse deres rettigheder og lønninger er opskriften på politisk ballade for Walker og hans ligesindede republikanske kandidater.

Ved valget til november er det ikke kun præsidentposten, der skal besættes men også hundredevis af kongresmedlemmer, senatorer og talløse lokalpolitikere i stater og kommuner.

USA 2012

Dan Larsen er Avisen.dk's USA-ekspert. Han har i en årrække været USA-korrespondent for danske medier. I den kommende tid vil han følge USA med særlig vægt på fagbevægelsen og valget i 2012.