Chefredaktør: Jeg savner stinkende meget hverdagen

NK_i_1650_px
12. mar. 2020 22.30

"We'll meet again. Don't know where, don't know when!"

Linjen fra Vera Lynns førkrigsklassiker i 1939 dækker over den mærkelige kendsgerning, at på skoler, uddannelsesinstitutioner og arbejdspladser siger vi farvel. På gensyn. Men vi ved ikke hvornår.

Vi ser flere pressemøder med krisebevidste ministre, end vi ser hinanden. Den voldsomme stigning i antallet af corona-smittede og de nødvendige forholdsregler, regeringen har iværksat, har kastet Danmark ud i en krise uden fortilfælde.

For en uge siden stillede jeg spørgsmålet, om vi panikkede? Tilført fornemmelsen af, at det totale kontroltab var i gang, og at det værste meget vel kunne være foran os. Det sidste har jeg fået ret i. Desværre er det stadig et åbent spørgsmål. Bliver det endnu værre?

For søren, hvor går det hurtigt! De kommende ugers isolation kan godt vare længere end de to uger, der i første omgang er varslet. Det må vi indse. Uden at panikke af den grund.

Vi står i en enorm sundhedskrise. Det er godt, at regeringen torsdag har meldt en stor økonomisk pakke ud, der skal modgå risikoen for en økonomisk krise. Den risiko er i høj grad reel, og vil i givet fald sætte sig i vores samfund i meget lang tid. Det har vi kun interesse i at undgå. Politikere, erhvervsledere og især lønmodtagere.

For søren, hvor går det hurtigt! De kommende ugers isolation kan godt vare længere end de to uger, der i første omgang er varslet. Det må vi indse. Uden at panikke af den grund.
Nicolai Kampmann

Det er næsten altid dem, der rammes hårdest, når stormen er størst. Der er allerede talrige historier om ansatte, der sendes hjem. Sendes på ferie eller nogle steder sendes hjem uden løn! Det er i sig selv meget kritisk for dem, det rammer. Og hvad sker der med job i serviceindustrien, når sundhedskrisen forhåbentlig er overvundet? Kommer de job tilbage, kommer hjulene i gang igen? Meget åbne spørgsmål. Svarene har vi en fælles interesse i at give.

Ved at åbne for virksomhedernes låneadgang og give virksomheder refusion fra dag et, hvis medarbejdere er syge af coronavirus eller er i karantæne, har regeringen åbnet for den helt store tegnebog. Såre fornuftigt, for hvad kan alternativet være? At en større nedtur får fat. At en omfattende pessimisme breder sig i erhvervslivet lige så hurtigt som corona-smitten rammer vilkårlige danskere. Det danske aktieindeks noterede torsdag det største endagsfald i sin historie. Indekset faldt med 8 procent!

Det er krisehåndtering dag for dag. Det er en præventiv investering, som der er råderum til.

Kommer det til at påvirke andre indsatser, som regeringen ellers havde planlagt? Det er ret sandsynligt. Man kan kun bruge pengene en gang. I en krisehåndtering må man vælge mellem onder - og hvor stor regningen bliver, må man se til den tid. Corona-krisen er en gamechanger for Danmark, for de fleste lande i verden - og derfor også for dansk politik, som vi kendte den indtil for meget nylig.

Borte har taget hverdagen. Sammen med vores børn og ældre kan vi holde vejret. Vente på, at den, hverdagen, snart kommer igen. At tabene bliver til at bære. At samfundets regning bliver til at betale.
Nicolai Kampmann

Vi går ind til nogle stille dage, for vi skal i videst muligt omfang blive hjemme. Det meste lukker ned, og der bliver tid til at tænke over, hvor kort og mærkeligt livet er. Hvor meget vi holder af hverdagen, som salig Dan Turell skrev.

Borte har taget hverdagen. Sammen med vores børn og ældre kan vi holde vejret. Vente på, at den, hverdagen, snart kommer igen. Håbe, at tabene bliver til at bære. Tro på, at samfundets regning bliver til at betale.

- Jeg holder af hverdagen
Mest af alt holder jeg af hverdagen
Den langsomme opvågnen til den kendte udsigt
der alligevel ikke er helt så kendt