Ansatte fortæller om dårlige arbejdsforhold på Espresso House (Arkivfoto) Foto: Jacob Schou Nielsen/Ritzau Scanpix

Emma fik lov at få fri: Så blev hun fyret

24. nov 2019, 12:10
Unge ansatte hos Espresso House arbejder under elendige arbejdsvilkår. -Det er hårrejsende, at unge presses til at komme på arbejde, selvom de er syge. Det er i sig selv udtryk for en ganske syg kultur, siger forhandlingsekretær hos 3F, Lone Søgaard

Da Emma Lodbergs morfar bliver indlagt med en blodprop, mens hun er på vagt, lyder besked fra hendes chef på Espresso House, at hun skal skynde sig at tage hen på sygehuset.

To dage senere er beskeden dog en helt anden.

LÆS OGSÅ: Ansatte hos kaffekæde bryder sammen - Tvunget syg på job

-”Ja, jeg kan jo lige så godt bare starte med at give dig din opsigelse,” siger hun til mig til samtalen. ”Hun siger, at det var uansvarligt af mig, at jeg var gået fra den vagt med min morfar,” fortæller Emma Lodberg til B.T.

Under samtalen spørger lederen også, om Emma Lodsberg er medlem af en fagforening. Herefter får hun besked på, at det er bedst at blande fagforeningen uden om fyringen.

Emma Lodsberg er ikke den eneste, der har oplevet elendige arbejdsvilkår i den tyske kædes kaffebarer i Danmark.

B.T. har talt med 24 tidligere ansatte, der kan fortælle om, ledere der bagtalte medarbejdere, ingen mulighed for sygemelding, lange vagter uden pause og overarbejde uden tillæg.

20-årige Emma Lodberg fortæller, at overarbejde blev opfattet som frivilligt merarbejde. I personalerummet kunne personalet skrive deres timer på en seddel med overskriften ”firvilligt merarbejde”.

LÆS OGSÅ: Kommune skal spare - Ledere tog på luksus-seminar

Hos fagforeningen 3F, som B.T. har talt med er de rystede:

-Det er hårrejsende, at unge presses til at komme på arbejde, selvom de er syge. Det er i sig selv udtryk for en ganske syg kultur. Det hører ingen steder hjemme i en ordentlig virksomhed, siger forhandlingssekretær i 3F Privat Service, Hotel og Restauration, Lone Søgaard.