Tæt på verden: Emirat kyler 3 milliarder i Egyptens fallitbo

11. apr 2013, 10:05
Qatar køber et læs statsobligationer for at give Egypten et lille økonomisk åndehul. Allerede er energipriserne fordoblet.

Egypten, mellemøstens største nation, er i svare vanskeligheder og har brug for lilleput-staten Qatars nødhjælp for ikke helt at bryde sammen. Alle mulige vanskeligheder møder regeringen; ikke mindst økonomisk udsultning.

Egypten har fået tilbudt en handel, hvor emiratet Qatar køber 3 milliarder dollars i statsobligationer for at skubbe kontanter ind i økonomien. Det er oven i en tidligere hjælpepakke, der bestod af 4 milliarder i lån og en milliard dollars som gave, skriver Al-jazeera.

Reformer

Intet fungerer godt nok i Egypten til at landet kan forhandle en længe attrået låneaftale med Valutafonden, IMF, om 4,8 milliarder dollars. Det lån kommer med krav om reformer, som Egypten ikke kan honorere. Qatars premierminister Hamad bin Jassim Al Thani stiller ingen betingelser.

Tilbuddet om yderligere kontanter kommer samtidig med at Valutafonden er i landet for at diskutere liberaliseringer af Egyptens økonomi og samfund. Reformer, som fonden ønsker, er nærmest selvmord for den hårdt pressede regering Morsi.

Den egyptiske stats reserver er allerede nede på et minimum.

Tikkende

En ting er dødbringende uro i gaderne af forskellige grunde som sidste uges religiøse gadekampe mellem kristne og muslimer. Helvede bryder virkelig løs, når stramningerne i energipriserne slår igennem.

Priserne er lige blevet fordoblet. Egypten importerer langt over halvdelen af sit brændstof, som befolkningen i årevis har fået billigt. Nu er kassen tom og prisstøtten forsvinder.

Prisstøtte til diesel anslås til 1,5 milliarder dollars om måneden. Staten giver også milliardstøtte til import af hvede, der bliver til det livsvigtige daglige brød. Halvdelen af Egyptens befolkning er fattige og afhængige af bistand.

Hverken det ene eller det andet lån, skulle begge bliver virkelighed, kan ikke redde Egyptens økonomi fra sammenbrud. Dens fremtid bygger på politiske stabilitet, som end ikke er i syne i horisonten.

Som situationen er nu holder turisterne sig på afstand, og de er ellers en god kilde til udenlandsk valuta.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.