VORES VALG: Emborg: Thornings joker overfor tvivlerne

27. aug 2011
Hvis Vestager kan holde balancen gennem valgkampen, vil hun være et naturligt valg for mange af de vælgere, der både kan havne i blå og rød blok, skriver chefredaktør Rasmus Emborg.

Selv en statsminister har brug for et klap på skulderen. Ikke mindst ved starten af en intens valgkamp, hvor han er bagud og står til at blive en parentes i dansk politik.

Men for både statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans førsteudfordrer, Helle Thorning-Schmidt gælder, at det hverken er antallet af klap på skulderen eller højlydte jubelråb, der afgør deres skæbne.

Hvem der skal være statsminister efter 15. september afgøres af de over 20 procent af vælgerne, som endnu ikke har besluttet sig for, hvor de vil sætte deres kryds på valgdagen.

Der er tale om vælgere, som hverken vil juble eller klappe på skuldre de næste to en halv uge. De vil holde kandidaterne ude i strakt arm, tage bestik af udviklingen i valgkampen - og for manges vedkommende først træffe deres valg, når de står med blyanten i stemmeboksen.

Mange af tvivlerne vil ende med slet ikke at stemme, og det er på forhånd usikkert, om det store antal tvivlere er til fordel for blå blok eller rød blok. Dog må det alt andet lige giver størst forhåbninger til først og fremmest Løkke – fordi han er bagud i meningsmålingerne – at der er en betydelig gruppe vælgere i spil.

Der er flest kvinder blandt tvivlerne. Mænd er i højere grad ’politiske dyr’, som ikke er i tvivl. Desuden er der en overvægt af unge samt vælgere med en kortere uddannelse.

For en stor del af dem vil valgets hovedtema – økonomi – også være afgørende for, hvor de ender med at sætte krydset.

Her kan Løkke lune sig ved de målinger, der viser, at flere vælgere mener, at Lars Løkke Rasmussen vil være bedst til at håndtere den økonomiske krise. Til gengæld vurderer flest danskere, at Helle Thorning-Schmidt er bedre til at skabe job og velfærd.

Med andre ord: Løkke står bedst, når det handler om den overordnede kriseøkonomi, mens Thorning er stærkest, når det gælder de konkrete værdier, som danskerne oplever i hverdagen – i form af et godt job og adgang til uddannelse, sundhed, ældrepleje m.m.

Det vil i høj grad præge de to statsministerkandidaters forsøg på at sætte dagsordenen i valgkampen.

Mange af vælgerne er i tvivl, hvem de skal stemme på inden for blokkene. For eksempel om de skal stemme på S eller SF – eller på V eller K. Det er ikke dem, der bliver afgørende.

Valgets afgøres af de vælgere, som hopper over midterlinjen i dansk politik. Og det er ikke mindst af hensyn til dem, at Lars Løkke er gået ud i valgkampen med en kold skulder til Pia Kjærsgaard samt en invitation til et bredt samarbejde efter valget.

Her står de Radikale helt centralt. Og med henvisning til den radikale deltagelse i forårets efterlønsreform vil Løkke valgkampen igennem bejle til Margrethe Vestager for at gøre sig til over for de tvivlende midtervælgere, som ikke bryder sig om Dansk Folkepartis benhårde værdipolitik.

Vestager er ude i en meget svær balancegang. Hun holder fast i både tilbagetrækningsreformen OG sin klare støtte til Thorning som statsminister. Men selvtilliden er i top hos den radikale leder, og hvis hun kan holde balancen gennem valgkampen, vil hun være et naturligt valg for mange af de vælgere, der både kan havne i blå og rød blok.

Dermed kan Vestager være en stærk joker for Thorning i den afgørende kamp om tvivlerne.

Valgkommentar

Chefredaktør Rasmus Emborg og politisk kommentator Rasmus Jønsson kommenter valgkampen i Avisen.dk.