VORES VALG: Emborg: Løkkes kriger elsker slagmarken

7. sep 2011
Søren Pind har hjulpet Løkke til uventet optur, skriver chefredaktør Rasmus Emborg

”Det er et modigt valg, så jeg er glad for, at statsministeren har foretaget det og vurderet, at jeg kan bidrage”.

Sådan sagde Søren Pind selv i en kommentar til sin egen udnævnelse som udviklingsminister i februar 2010.

Pind var i mange år Venstres enfant terrible. Han var aldrig i kridthuset hos tidligere Venstre-formand Anders Fogh Rasmussen. Og også internt i Venstre var udnævnelsen af Pind kontroversiel.

Men de mange, der har savnet en god forklaring på, hvorfor Søren Pind skulle med i regeringen, får i disse dage et klart svar. Her spiller Pind nemlig en nøglerolle i den manøvre, der ser ud til at have givet Venstre fornyet vælgeropbakning og skabt ny spænding om folketingsvalget 15. september.

Pind blev i marts forfremmet til integrationsminister. Og det er i høj grad hans fortjeneste, at den blå blok har haft succes med at skabe tvivl om udlændingepolitikken hos en ny S-ledet regering.

Mens Løkke fortsat kører en mere tilbageholdende kampagnestil – med økonomisk tryghed for danskerne som mærkesag – har Pind kastet sig frådende over sprækkerne hos rød blok, der selv har sat deres egen uenighed om 24 års-regel, pointsystem m.m. på dagsordenen. Og forleden kastede han sig også kritisk og meget energisk over det nye udenrigspolitiske udspil fra S, SF og R.

Det er en rolle, der passer Søren Pind perfekt. Som anfører på Løkkes tæskehold kan han til fulde udnytte sine evner som en skarp polemiker og effektiv kommunikator – og slippe for de hensyn til både politiske med- og modspillere, som er en del af det daglige ministerliv.

Politik er en omskiftelig branche. Og Søren Pind har igennem hele sin politiske karriere haft sine op- og nedture. Så sent som i juli blev integrationsministeren stærkt kritiseret – også af sin egen partiformand – for at have draget sammenligninger mellem miljøaktivister og sommerens terroraktion i Norge.

I disse dage ligner Søren Pind igen en mand, der har optur. Og hvis det imod all odds skal lykkes Løkke at fortsætte som statsminister, vil Pind uden tvivl få en nøglerolle i en ny regering.

Pind tilhører en gruppe af yngre, men erfarne Venstre-politikere, som har store ambitioner – og som også kan få en vigtig rolle i Venstre, hvis partiet skal en tur i opposition med en ny formand.

Mange i Venstre tvivler på, at Søren Pind har potentialet til at gå helt til tops i partiet. Men valgkampen styrker hans position – ikke mindst i forhold til en af hans interne konkurrenter, gruppeformand og eksminister Kristian Jensen, der er så godt som usynlig i valgkampen.

Valgkommentar

Chefredaktør Rasmus Emborg og politisk kommentator Rasmus Jønsson kommenterer løbende valget i Avisen.dk