Emailboom stresser dig og økonomien

12. nov 2010, 22:45
De stigende elektroniske postmængder stresser almindelige medarbejdere især dem med de nye smartphones. Det koster samfundet milliarder.

Danske chefer og medarbejdere er uprofessionelle e-mail-brugere.

Vi lader os tyrannisere af den elektroniske post i et omfang, der har betydelige personlige og samfundsmæssige konsekvenser.

Det siger Jens Birkeholm, direktør i brancheforeningen Dansk Detail.

"Vi tjekker mails for ofte, kløjes i bunker af irrelevant mails, lader os forstyrre og distrahere konstant - også når vi har fri. Det stresser, og gør, man ikke har fri. Der behov for et opgør med en amatøragtig e-mailkultur," anbefaler Jens Birkeholm.

Han opfordrer til at indføre e-maildisciplin overalt på arbejdsmarkedet for at fremme effektiviteten, arbejdsglæden - og for at mindske stress.

Charlotte Vester, underdirektør i Dansk Erhverv, er enig.

"Det er på høje tid, at alle overvejer at bekæmpe trangen til konstant at tjekke mail. Tid er penge, og e-mails er som Facebook en tidsrøver og et forstyrrende element, der på mange arbejdspladser kan tøjles med lidt e-maildisciplin," siger hun.

"Og jeg tror ikke, man skal undervurdere, hvad vi kan vinde ved det i form af øget effektivitet."

Læs guiden: Spar en time om dagen på e-mails

Jens Birkeholm bakker op.

"Det handler ikke blot om, at der ville være et enormt uudnyttet potentiale - formentlig på mange milliarder kroner - hvis man indfører procedurer til at stoppe e-mail- tyrraniet, der forstyrrer folk i deres arbejde."

"Det handler om, at det ødelægger arbejdsglæden konstant at blive forstyrret af irrelevante mails. Og det forstyrrer i privatlivet, når arbejdsrelaterede mails tikker ind - eksempelvis på de nye smartphones."

En ny, stor undersøgelse foretaget af det amerikanske analyseinstitut Harris viser, at kraftigt stigende antal e-mails – nu dagligt 247 milliarder styks - stresser i et hidtil ukendt omfang - også helt almindelige lønmodtagere.

Hver femte har mistet overblikket

Hver femte medarbejder har mistet overblikket over en bugnende mailbox, viser undersøgelsen.

Grænsen for, hvad vi kan kapere uden at det medfører stress er dagligt 50 mails, svarede 94 procent af de 2.000 lønmodtagere deltog i analysen.

Især de medarbejdere, der er udstyret med de nye såkaldte smartphones, der kan håndtere mails overalt 24 timer i døgnet, fik stress.

40 procent at alle ejere af Apples smartphone, Iphone, indrømmede, at de havde mistet overblikket over e-mail-indbakken.

"Bekæmp e-mail-tyranniet" anbefaler direktør i Dansk Detail, Jens Birkeholm. Læs: Spar en time om dagen på e-mails.