20201118122601681_1000
Venstre vil have en undersøgelseskommission, som ser på, hvad der er op og ned i den her mink-instruks. Det siger Jakob Ellemann-Jensen kort efter, at Mogens Jensen (S) har trukket sig som fødevareminister onsdag. (Arkivfoto) Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

V-formand: Ministers afgang er kun starten!

18. nov 2020, 13:24
Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen siger, at sag om ulovlig aflivninger ikke slutter med ministerexit.

Mogens Jensens afgang som minister bør kun være begyndelsen i sagen om ulovlig aflivning af mink. Det mener oppositionen med Jakob Ellemann-Jensen (V) i spidsen.

4. november gav regeringen en instruks om, at alle mink i Danmark skulle slås ned på grund af risiko for smitte med covid-19 fra mink til mennesker. Men det var der ikke lovhjemmel til. Den håndtering har onsdag kostet fødevareminister Mogens Jensen (S) jobbet.

Jakob Ellemann-Jensen mener, at der bliver "sparket nedad", og at ansvaret for hele instruksen ikke kun ligger hos fødevareministeren.

- Nu er Mogens Jensen (S) den, der er blevet ofret. Sådan er politik nogle gange.

- Men dette her er starten. For forløbet skal undersøges til bunds, så vi kan finde ud af, hvad statsministerens ansvar er, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Mogens Jensen siger til TV2 News, at der er begået fejl i hans ministerium, og det derfor er hans ansvar.

Støttepartierne Enhedslisten og De Radikale vil have en advokatundersøgelse af minkforløbet.

Venstre ønsker derimod en undersøgelseskommission, der skal finde ud af, hvad der er op og ned i sagen om den ulovlige minkinstruks, lyder det.

- Der er ikke nogen tvivl om, at der er blevet tordnet direkte over for rødt. Det er så muligt, at man har haft lukkede øjne, mens man gjorde det, men det gør jo ikke sagen bedre, siger han.

Han påpeger, at "der er undersøgelseskommissioner om mange ting, og det her er ikke en af de mindste".

Formanden for foreningen Danske Minkavlere, Tage Pedersen, mener også, at der bør kigges bredere på "minkskandalen" - eksempelvis med en kommissionsundersøgelse.

En sådan undersøgelse er mere vidtgående og typisk dyrere end for eksempel en advokatundersøgelse.

/ritzau/