Eleverne har kuglerammer men mangler bøger

6. apr 2010
En lærer betaler selv foder til klassens guldfisk folkeskolen fattes penge

Der er stadig kuglerammer til børnene i forskolen i Bårse ved Præstø - og det var en kamp at få et klassesæt med lommeregnere, selvom det kun kostede 800 kr.

"Det kunne ikke bare bevilges, det skulle prioriteres. Som betyder, at pengene så skulle spares et andet sted," siger Tanja.

Efternavnet er Løvendahl og sammen med kollegerne Anne Thorning-Petersen og Christine Gad er hun blandt de syv lærere, der er fyret på Abildhøjskolen i Præstø.

Har ikke samme bøger

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Tanja kommer fra den lille skole - her er det ikke usædvanligt, at lærerne selv betaler de rekvisitter, de skal bruge i undervisningen. F.eks. er der en lærer, der selv betaler for foder til guldfiskene i akvariet, der står i en af de små klasser.

På den store skole, Abildhøjskolen, er der også skåret ind til benet:

"Jeg har matematik i 8. og de har ikke den samme udgave af matematik-bogen," siger Christine.

De tre lærere er vrede over de mange fyringer. De er vrede over måden, de er blevet fyret på - mens eleverne så på.

 

Voldgrav og Chris McDonald

 

"Vi mister jo fuldstændig vores autoritet som lærere. Eleverne så os gå grædende bort," siger Anne, som selv brød sammen, da hun fik sin fyreseddel.

Og så er de vrede over, at Vordingborg Kommune har så meget rod i økonomien, at man har måttet skride til sådan en 'hovsa'-løsning:

"Der er råd til at lave en fin ny voldgrav rundt om Gåsetårnet - men der er ikke råd til at beholde lærerne," siger Anne - og Christine supplerer:

"Der var råd til at få Chris McDonald herned til vores 'skolerigsdag' - hvor han fortalte os, at vi skulle motivere eleverne. Ret provokerende, for det er vi faktisk gode til i forvejen."

 

Verdens bedste folkeskole? Ha!

 

De tre lærere kan heller ikke få deres fyringer til at hænge sammen med det, de hører i dagspressen om ambitionerne for fremtidens skole.

De har svært ved at få deres hverdag til at harmonere med statsminister Lars Løkke Rasmussens planer om et 360 graders eftersyn af folkeskolen.

"Regeringen siger, at vi skal have verdens bedste folkeskole. Og alligevel fyrer man lærerne. Jeg kan godt forstå de forældre, der flytter deres børn til privatskoler," siger Christine.

Læs: Fyrede lærere: Som at være med i Robinson

Læs også: Skoledirektør: Fyringer giver dårligere skole

 

Fyringer

Vordingborg kommune er en af de mange kommuner, som fyrer lærere lige nu. Omkring ti procent af kommunens lærere stopper efter sommerferien - i den lille by Præstø er det noget mere. Her stopper ni lærere på den store skole, Abildhøjskolen. Det er 18 procent af skolens 50 lærere.

På forskolen i Bårse er der fire lærere og en børnehaveklasselærer. En lærer er fyret.

På byens anden 'lille' skole, Klosternakkeskolen, er der 15 lærere. Fire lærere er fyret.