20171009-154808-3-1920x1279we
Flere elever på NEXT Uddannelse København har ikke fået udbetalt deres skolepraktikydelse for juli selv om de er berettiget til at få pengene (Arkivfoto). Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Praktikanter blev ikke informeret: Har krav på penge

10. aug 2020, 16:25
Først ti dage senere end fristen for at afmelde SU blev eleverne på NEXT Uddannelse København orienteret om, at de skulle framelde SU for istedet at modtage den væsentligt højere skolepraktikydelse i juli måned, som ny overenskomst berettiger dem til.

Hastværk blev til lastværk i forsøget på at afskaffe karensperioden i overgangen fra grundforløb til skolepraktik på erhvervsskolerne.

En ordning, der med andre ord skulle sikre, at eleverne kan modtage skolepraktikydelse for juli måned og ikke først fra august som tidligere.

Men i virvaret med at implementere den nye ordning glemte man at informere eleverne på NEXT Uddannelse København, der fra og med juli skulle overgå fra SU til skolepraktikydelse, om, at de skulle framelde deres SU.

Det har haft den uheldige konsekvens, at nogle af de involverede elever er gået glip af op mod 7.804 kroner, som skolepraktikydelsen lyder på for elever over 18 år. Hvilket er væsentligt mere for de, der har været på hjemmeboende SU.

Det er nogle penge, som det er blevet besluttet, at de skal have, så vi forventer at ministeriet finder en løsning på det. Og det må meget gerne gå hurtigt
Rasmus Gudmandsen, 3F BMJF

– Som følge af corona besluttede man at afskaffe karensperioden på fire uger, der normalt er i overgangen fra skolegrundforløb til skolepraktik, og der bad man os om at skrive under med det samme. Vi skrev under den 1. juli i stedet for den 1. august, og vi skulle således have udbetalt skolepraktikydelse for juli måned her til indgangen af august. Men da vi mødte op i skolepraktik her i begyndelsen af august, var der ingen, der havde fået pengene, lyder det fra en af de berørte elever, der ønsker at være anonym.

– Her lød det så fra ministeriet, at vi ikke kunne få ydelsen, eftersom vi fik udbetalt SU for juli måned. Der var bare ingen, der orienterede os om, at vi skulle framelde SU, før det var for sent. 

Forventer at ministeriet finder en løsning

Ifølge 3F BMJF blev de berørte elever først orienteret om, at de skulle framelde deres SU den 10. juli, selv om frameldelsen af SU skulle være sket inden 1. juli. 

– Der var det ligesom for sent. Så de berørte elever mangler nogle penge, som de har ret til, siger Rasmus Gudmandsen fra 3F BMJF, der tilføjer: 

– Det er i forvejen nogen, der får meget, meget lidt, og derfor betyder det rigtig meget. For nogle af dem er det ligefrem et spørgsmål om, hvorvidt der er penge nok til bussen. Det er nogle penge, som det er blevet besluttet, at de skal have, så vi forventer at ministeriet finder en løsning på det. Og det må meget gerne gå hurtigt.

Elever har klaget til ministeriet

Forløbet har nu fået 44 elever til at underskrive en klage til ministeriet. 

– Mange af de her berørte får ikke engang udeboende SU, så det er rigtig mange penge, de går glip af, forklarer eleven, som A4 Arbejdsliv har været i kontakt med. 

– Det er ikke i orden, når nu vi har underskrevet vores kontrakt, fordi vi har fået udbetalt SU. Så må SU-styrelsen lave et tilbagebetalingskrav, som vi også har skrevet til ministeriet i vores klage.

Børne- og Undervisningsministeriet oplyser i en mail, at "man er ved at se på sagen og ikke kan sige mere pt".

Ifølge A4 Arbejdslivs oplysninger går der forlydender om, at der findes en løsning allerede tirsdag. 

Trepartsaftale om bedre adgang til skolepraktik i 2020

Regeringen og arbejdsmarkedets parter indgik den 28. maj 2020 en trepartsaftale, der skal hjælpe virksomhederne og sikre, at elever på erhvervsuddannelserne kan færdiggøre deres uddannelse på trods af coronakrisen.

Bl.a. skal følgende initiativer sikre, at eleverne kan færdiggøre deres uddannelse i tilfælde af, at de mister deres læreplads på grund af coronakrisen:

  • Karensperioden suspenderes midlertidigt for elever, der afslutter deres grundforløb
  • Elever, hvis uddannelsesaftale er ophævet i prøvetiden, skal midlertidigt ikke bevise, at de har mistet aftalen uforskyldt for at kunne optages i skolepraktik
  • Institutionerne kan ekstraordinært oprette skolepraktik på uddannelser, hvor der ikke i forvejen er skolepraktik i perioden 1. juli 2020 til 31. december 2020. 
  • Elever, som mister ny mesterlæreaftaler, kan optages i skolepraktik på samme vilkår som øvrige erhvervsuddannelseselever

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet.