Elev til andre unge: Stik af hjemmefra

6. aug 2013
Praktik i udlandet er så givende, at det burde stå på alles skema. Det mener 22årige Nicolai Rahdarian efter fem uger hos tysk mester.

For 22-årige Nicolai Rahdarian var et praktikophold i Tyskland og mødet med en anden arbejdskultur så godt et indspark i hans snedker-uddannelse på EUC Nord, at han mener, at det burde være en fast del af læretiden for alle.

"Det burde næsten være obligatorisk. Selvfølgelig skal folk selv kunne vælge, om de vil afsted, men alle burde få tilbuddet," mener han.

Nicolai Rahdarian, der er ved at uddanne sig til bygningssnedker, er langt fra den eneste erhvervsskoleelev, der har set fordelen ved et udenlandsk praktikophold.

Hele 1074 rejselystne erhvervsskoleelever var af sted i 2012, og Nicolai Rahdarian kender selv to, der har været i Australien som henholdsvis elektriker og vvs-montør.

Fra 70 til to kolleger

Som lærling er han vant til at være en del af en 70 mand stor virksomhed i Danmark. Den hedder Krone Vinduer og producerer vinduer og døre.

Under det fem uger lange ophold i Tyskland blev antallet af kolleger barberet ned til bare to mand - far og søn i en mindre møbelsnedkervirksomhed i Kreis Herford.

Og det var netop bruddet med hverdagen, der trak, da Nicolai Rahdarian takkede ja til pladsen.

"Det var udfordringen i at prøve noget nyt og komme uden for de trygge rammer et sted langt hjemmefra," siger han.

Husker især håndlavet skænk

I Kreis Herford mødte Nicolai Rahdarian en helt anden arbejdskultur, end han var vant til hjemme i Danmark. Serieproduktion og landsdækkende leverancer blev erstattet af lokale specialopgaver og kaffe med kunderne.

"Dernede går de meget mere op i at bruge den lokale snedker eller tømrer. Vi havde små specialopgaver, lavede mere håndarbejde og brugte ikke så mange maskiner. Alting foregår i et helt andet tempo, og der er lidt mere tid til at kredse om tingene," siger Nicolai Rahdarian.

Han husker især et stort projekt med en flere hundrede år gammel skænk, der skulle renoveres, selvom kunden kunnet have sparet mange penge ved at blot at få lavet en ny.

Netop de tyske kunders ønske om at bevare i stedet for at smide ud har sat snedkerlærlingens øvrige praktikforløb i Danmark lidt i perspektiv.

"Herhjemme handler det om kroner og øre. Det hele skal gå hurtigt. Dernede har de mange mindre virksomheder, som folk er villige til at betale til, så de får et bedre produkt. Hvis man har en seng, der er to meter for stor, smider man den ikke bare ud og køber en ny i IKEA ligesom herhjemme," siger han.

Lærte at tænke selvstændigt

Selvom de tyske gloser var svære, var det ikke nok til at afskrække Nicolai Rahdarian fra at tage afsted. Han så det blot som en ekstra udfordring, der skulle takles.

"Du står dernede på egne ben, og det er ikke altid, du ved, hvordan du skal stille et spørgsmål til mester. Så er du nødt til bare at gøre det, der virker logisk. Du er nødt til at finde frem til et svar uden egentlig at få alle oplysninger. Det giver noget i sidste ende, at du kan tænke mere selvstændigt og gøre tingene på egen hånd," siger Nicolai Rahdarian.

Det var ikke kun snedkerlærlingen selv, der fik noget ud af opholdet syd for grænsen. Han fortæller, at hans danske mester kunne mærke forskellen, da han fik sin lærling retur i maj måned.

"Lærepladsen får også noget igen. Det kunne jeg høre på min mester, da jeg kom hjem. Han kunne mærke, at jeg havde fået noget ud af at være af sted, og at jeg havde udviklet mig personligt," siger Nicolai Radharian.

Ikke for sjov

Foreløbig har lærlingen planer om at starte sin egen virksomhed, når han får sit svendebrev som udlært bygningssnedker sidst i marts 2014. Men han holder fast i, at turen til Tyskland har givet ham en fordel, hvis han en dag skal konkurrere med andre om et job.

"Jeg kan ikke forestille mig andet end, at en arbejdsgiver vil blive glad for at høre, at jeg har været ude. Det viser, hvad der driver mig, og at jeg har lysten til at prøve noget forskelligt. Du tager jo ikke til Tyskland for sjov," siger Nicolai Rahdarian.