EL: Vagter på jobcentre er det rene vanvid

17. jan 2014, 13:47
Enhedslisten mener, regeringens politik fører til amerikanske tilstande. Socialdemokraterne afviser kritikken.

Vagtværn for at beskytte de ansatte på jobcentre mod frustrerede kontanthjælpsmodtagere er det rene vanvid og tegn på, at vi er kommet alt for langt ud i socialpolitikken. Det mener Enhedslisten.  Nu angriber partiets arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl regeringen for at føre en socialpolitik, der skaber amerikanske tilstande herhjemme.

”Med kontanthjælpsreformen fører regeringen en politik, der forarmer mange og skaber utryghed. Hvis resultatet bliver, at vi skal have vagtværn rundt omkring, er det helt vanvittigt. Vi ser en afmontering af socialpolitikken lige nu,” siger Christian Juhl.

I en undersøgelse fra Ugebrevet A4 har otte ud af ti jobcenterchefer angivet, at de forventer vrede reaktioner fra kontanthjælpsmodtagere, der sættes markant ned i ydelse. Derfor hyrer jobcentre i blandt andet Næstved, Køge og Aalborg ekstra vagter i næste uge. Alt i alt venter 29 ud af 35 jobcenterchefer over hele landet, at især kontanthjælpsmodtagere under 30 år vil reagere, når de i næste uge kun får udbetalt den såkaldte uddannelseshjælp på SU-niveau.

Det får Enhedslisten til at advare om amerikanske tilstande.

”Vi har hånet amerikanere og andre samfund uden særlig meget velfærd og sagt: Se hvor galt det kan gå, når man sparker så hårdt til folk, at de begynder at blive desperate,” siger Christian Juhl. Han understreger, at det vel aldrig har været meningen, at vi selv skal derhen.

”Men der er jo ikke noget mærkeligt i, at folk, der mister halvdelen af deres forsørgelsesgrundlag, muligvis reagerer,” siger han.

S afviser kritikken

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen ryster på hovedet af den kritik og fastslår, at der er meget langt fra Danmark til USA.

”Hvis ikke Christian Juhl kalder kontanthjælpsreformen for socialpolitik, så ved jeg ikke, hvad han kalder socialpolitik. Jeg har også været i Amerika og set, hvad de gør ved deres kontanthjælpsmodtagere, og der får de på ingen måde den ydelse og den indsats, som de får herhjemme,” siger Leif Lahn Jensen.

Ifølge ham er kontanthjælpsreformen skruet helt rigtig sammen.

”Reformen hjælpen ham, der sidder på bænken og har drukket i 30 år. Alle dem, der i mange år ikke har fået nogen mulighed for at komme videre i deres liv, går vi nu ind og hjælper. Dem, der kan, de skal, og dem, der ikke kan, skal ikke, men får hjælp til at kunne,” fastslår Leif Lahn Jensen. Han mener, Christian Juhl skal stikke piben ind og tænke sig om, inden han farer frem med sin voldsomme kritik.

”Enhedslisten skulle tage sig sammen og vise lidt ansvar for at hjælpe kontanthjælpsmodtagerne,” siger han.

Socialdemokraterne håber ikke, at der bliver brug for de ekstra vagter i kommunerne.

”Jeg håber ikke, at der bliver den ballade, som kommunerne spår om, for det ville være ærgerligt og træls. Men det er fuldt forståeligt, at lederne tænker på deres personale, og hvis personalet er utrygge og forudser problemer fra nogle borgere, er kommunerne selvfølgelig nødt til at ansætte ekstra vagter,” siger han.