EL undrer sig over tilsyn med forsøgskaniner

5. dec 2012, 15:30
Ti anmeldte arbejdsskader efter forsøg med nyt sikkerhedsudstyr burde have fået Arbejdstilsynet op af stolen, mener Enhedslisten

Skal Arbejdstilsynet ikke reagere, når en gruppe medarbejdere bliver skadet af at have deltaget i en række forsøg på deres arbejdsplads?

Enhedslistens undrer sig over, at Arbejdstilsynet ikke greb ind efter en sag, hvor en gruppe brandmænd fik astma, kroniske halsgener og allergisk eksem, fordi Københavns Brandvæsen brugte dem til at teste nyt sikkerhedsudstyr.

”Det er ikke i orden, og det virker underligt, at de slet ikke reagerer,” siger forsvarsordfører i Enhedslisten, Nikolaj Villumsen.

Arbejdstilsynet har oplyst til Avisen.dk, at de i 2009 fik at vide, at Københavns Brandvæsen havde haft forsøg med nyt udstyr, men at forsøgene var stoppet.

I 2010 fik Arbejdstilsynet besked om i alt 10 arbejdsskadeanmeldelser fra brandfolk, der var blevet syge efter forsøgene.

Hvorfor greb de ikke ind?

”Jeg synes helt klart, at det burde have fået arbejdstilsynet til at råbe vagt i gevær, når der er tale om kroniske skader, som følge af de her forsøg. Det virker helt vildt,” siger Nikolaj Villumsen.

Om Arbejdstilsynet skulle have spillet en anden rolle i sagen, bliver nu et spørgsmål for beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), der er øverste chef for Arbejdstilsynet.

Hun kan se frem til et såkaldt paragraf 20-spørgsmål om sagen fra Enhedslisten, og det forpligter ministeren til at give et svar.

”Jeg vil da spørge ministeren om ikke, hun er enig i, at det er nødvendigt, at Arbejdstilsynet undersøger, hvordan man udformer øvelser med nyt sikkerhedsudstyr,” siger Nikolaj Villumsen.

"Det er arbejdsgiverens ansvar"

Arbejdstilsynet oplyser, at det er arbejdsgivers ansvar at sikre, at deres ansatte ikke udsættes for risiko i forbindelse med forsøg med nyt sikkerhedsudstyr.

Avisen.dk har spurgt, hvem der skal sikre, at arbejdsgiverne så også gør det, men det har ikke været muligt at få svar på det spørgsmål.

Tilsynsførende i Arbejdstilsynet Kjeld Mann Nielsen siger om sagen, at man ikke fandt nogen grund til at gribe ind, da forsøgene var stoppet i 2010.

Arbejdstilsynet vil heller ikke svare på, om de holder øje med sikkerheden på de forsøg, som brandmænd stadig medvirker i i dag.

faktaboks

 

 

Sikkerheden sejler på brandstationerne. Brandmænd presses på livsfarlige øvelser og må bruge forældet og farligt udstyr. Senest har Avisen.dk afdækket, hvordan hundredevis af brandmænd har fået kræft, uden at nogen advarede dem om kræftrisikoen ved deres job.

Læs hele sagen her