EL: Regeringens SUstrategi er helt forfejlet

14. feb 2013, 11:20
Lyt til de studerende og giv dem mere vejledning i stedet for mindre SU, lyder rådet fra Enhedslisten.

Regeringens forslag om at skære i SU'en er "en fuldstændig forfejlet strategi".

Det siger Enhedslistens SU-ordfører, Rosa Lund, til Avisen.dk.

En ny undersøgelse fra Dansk Magisterforening viser netop, at SU-forringelser vil få de unge til at droppe blandt andet udlandsophold og praktik i stedet for at læse hurtigere.

”Det kommer ikke bag på mig. Det er jo fuldstændigt forfejlet at tro, at man kan bruge SU’en til at dirigere de studerende rundt. Det her viser netop, at mange studerende vil fravælge de ting, der gør dem dygtigere,” siger Rosa Lund.

Hun mener, man bør lytte til de studerende og give dem det, de efterspørger for at komme hurtigere gennem studiet: Bedre vejledning og større fleksibilitet på uddannelserne.

Minister: Vi er nødt til at rydde op

Minister for forskning, innovation og videregående uddannelser, Morten Østergaard fra Radikale Venstre holder fast i, at SU'en er et godt redskab til at få studerende til at løbe hurtigere.

"Der gode muligheder for at reducere de studerendes gennemførelsestid. Vi skal rydde op i det fænomen, at det nærmest er uset at gennemføre en kandidat på normeret tid,” fastslår han.

Han tilføjer, at undersøgelsen understreger, at det ikke er nok at se på SU'en alene. Man bør kombinere det med andre tiltag, for eksempel ændre på måden, studierne er tilrettelagt og gøre det lettere at få merit for praktik.

Samtidig bør det fortsat være muligt at søge om ekstra SU-klip, hvis man havner i en særlig situation under studiet, får børn eller bliver alvorligt syg. Men han lægger vægt på, at studerende som udgangspunkt bør kunne gennemføre et studie uden forsinkelser.

EL: Regeringen må vælge forligspartner

”Jeg har ingen illusioner om, at 99 ud af 100 gennemfører på normeret tid efter reformen. Men når kandidater i gennemsnit er et år forsinket, er vi nødt til at sige, at her er et problem, der kalder på en løsning,” siger Morten Østergaard.

Enhedslisten lægger ikke skjul på, at regeringen må vælge mellem dem og oppositionen forud for SU-forhandlingerne.

”Vi har gjort det meget klart for regeringen, at de har et valg. De kan gå til de borgerlige og lave forringelser på SU’en. Det synes vi er en meget dårlig idé, for det kommer ikke til at virke. Men de kan også gå til Enhedslisten. Vi vil gerne være med til at investere i uddannelsessystemet og lave forbedringer, som gør, at de studerende kan komme hurtigere igennem," siger SU-ordfører Rosa Lund.