Pernille Skipper (EL) vil lukke jobcentrene, som vi kender dem i dag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv)

EL-profil har fået nok af jobcentrene: - Luk dem

10. jan 2020, 10:07
"Systemets udgangspunkt er, at alle nok snyder" og "nasserne sidder i skattely", mener Enhedslistens Pernille Skipper i et debatindlæg.

Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper har et mål for 2020: Jobcentrene, som vi kender dem i dag, skal lukkes.

LÆS OGSÅ: Stod bag legendarisk butik: Nu er han død

Det skriver hun i et debatindlæg i B.T. Her mener hun, at "systemets udgangspunkt er, at alle nok snyder" og at folk mødes "med snagende blikke".

"Det er galt. Det er en basal del af vores velfærd, at vi får hjælp, hvis vi får en arbejdsskade, en blodprop eller en fyreseddel. Fordi det kan ske for os alle sammen", skriver Pernille Skipper.

Hun fortæller, at hun får breve fra mennesker, der er blevet mere syge af "sanktioner og kontroller" og som kæmper for at få familie og budget til at hænge sammen.

"Meningen med systemet er, at vi skal hjælpes videre. Til et nyt arbejde, en raskmelding, et fleksjob eller andet. Men fordi nogle enkelte idioter har snydt – og fordi højrefløjen uden belæg har talt om det, som om nærmest alle snyder – står vi nu med et system, der svigter", skriver hun.

Hun tilføjer, at "nasserne sidder i skattely, har snydt med udbytteskat og hvidvasket via de store banker – de sidder ikke i jobcentrene", og at det skal huskes, når regeringens ydelseskommission bliver færdig, og der laves et helt nyt system i 2020.

Pernille Skipper afslutter sit indlæg med ordene: "Vi vil give alle ret til en afgørelse efter max to år. Og vi vil afskaffe de fattigdomsydelser, der gør problemerne for syge, arbejdsløse og ikke mindst deres børn meget værre".

LÆS Drama i jysk by - jagter gerningsmand

Overblik: Støttepartier raser over Ydelseskommission

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kom kort før jul under beskydning fra støttepartierne, da han præsenterede den ydelseskommission, som skal komme med anbefalinger til et nyt kontanthjælpssystem.

Et nyt system skal give bedre vilkår for børnefamilier, men samtidig skal det være udgiftsneutralt og sikre, at det kan betale sig at arbejde.

Her er de centrale uenigheder:

* Støttepartierne er utilfredse med, at anbefalingerne skal være udgiftsneutrale og holdes inden for rammerne af det nuværende kontanthjælpssystem.

Frygten er, at hvis enkelte ydelser skal op for at få flere børn ud af fattigdom, så skal man på den anden side tage fra nogle andre.

Ministeren erkender, at det rigtig nok er udgangspunktet for den opgave, som kommissionen har fået.

- Kommissionens opgave bliver at finde nogle bedre balancer inden for det nuværende system, som i forvejen koster rigtig mange penge, siger han til kritikken.

* Alle tre støttepartier bestående af SF, Enhedslisten og De Radikale vil have afskaffet kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen. De mener dog ikke, at det er det, som regeringen lægger op til.

Det mener Peter Hummelgaard dog er en overfortolkning.

Til den kritik svarer han:

- Det, der står i kommissoriet, er det samme, som står i forståelsespapiret, nemlig at kontanthjælpsloftet skal erstattes, men at der samtidig skal findes en afløser for det, som samtidig indebærer, at man ikke kan få ubegrænsede sociale ydelser, siger han.

- Der er en masse uhensigtsmæssigheder og ubalancer i det rigide system, som den tidligere regering indførte, men det betyder jo ikke, at vi pludselig er tilhængere af, at man skal kunne få ubegrænsede kontante ydelser.

Spørgsmål: Men så kan man vel ikke sige, at kontanthjælpsloftet afskaffes?

- Jo, det synes jeg godt, at man kan sige. Vi har givet kommissoriet opdrag til at se på, hvordan kontanthjælpsloftet afskaffes, siger beskæftigelsesministeren.

Kilde: Ritzau

LÆS OGSÅ: Tv-vært brød sammen på tv: "Det var voldsomt"

Fakta om Ydelseskommissionen

Ydelseskommissionen består af følgende fem personer:

Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør Kommune.
Jon Kvist, professor, Roskilde Universitet.
Jytte Andersen, tidligere minister og tidligere medlem af Folketinget.
Lisbeth Pedersen, forsknings- og analysechef, VIVE.
Mette Ejrnæs, professor i økonomi, Københavns Universitet.

Ydelseskommissionen skal se på alle ydelser, som personer i kontanthjælpssystemet kan modtage. Det drejer sig om:

* Forsørgelsesydelser: kontanthjælp, uddannelseshjælp og integrationsydelse
* Løbende tillægsydelser som for eksempel boligsikring, særlig støtte og børnetilskud.
* Enkeltydelser som for eksempel hjælp til tandbehandling, medicin og boligindskud

Der nedsættes en følgegruppe med formænd og direktører for arbejdsmarkedets parter.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet