EL: Kræv praktikpladser for skattelettelser

19. mar 2013, 13:10
En lavere selskabsskat skal ikke være gratis for det private erhvervsliv, mener Enhedslisten. Partiet opfordrer nu regeringen til at kræve flere lærepladser til gengæld.

Noget for noget.

Sådan mener Enhedslisten, at regeringen bør tænke under de aktuelle forhandlinger med de borgerlige om en vækstpakke, der skal skabe arbejdspladser i den private sektor.

Den lettelse i selskabsskatten og skattesatsen i virksomhedsordningen, som regeringen har foreslået, bør ifølge Enhedslisten ikke være gratis. Regeringen skal kræve et antal praktikpladser i betaling.

"I de fleste almindelige håndværksfirmaer vil det være rimeligt med en lærling for hver femte eller tiende ansat. Så begynder det at ligne noget," siger Christian Juhl, der er partiets beskæftigelsesordfører.

I øjeblikket søger 5.395 elever en praktikplads, mens 5.227 elever er i skolepraktik. Der er altså rundt regnet en mangel på 10.000 praktikpladser.

Og det er den, Enhedslisten vil til livs.

Chefer skal også have pligter

Partiet er modstander af en lettelse i selskabsskatten og skattesatsen i virksomhedsordningen, fordi det er "en dyr måde" at lave beskæftigelse på. Men når det ikke kan være anderledes, opfordrer den yderste venstrefløj nu regeringen til at udnytte chancen.

"Når regeringen absolut vil forære arbejdsgiverne en masse penge, hvorfor så ikke forpligte dem til at skabe praktikpladser?" spørger beskæftigelsesordfører Christian Juhl.

Han erkender, at alle firmaer ikke er lige praktikplads-egnede, men han mener, at det er på tide, at arbejdsgivere får pligter ligesom for eksempel kontanthjælpsmodtagere.

"Det er ikke noget, jeg har regnet på, men det ligger mig ikke så forbandet fjernt, at arbejdsgiverne får pligter. Alle vi andre har jo pligter," siger Christian Juhl og tilføjer:

"Der bør være en holdningsændring blandt arbejdsgiverne. Det er som om, at det hele skal betales for dem, og det er noget skidt."

Et våben i kampen mod ungdomsarbejdsløshed

Enhedslistens opfordring kommer efter. at Avisen.dk har fortalt, at krisen ikke har sluppet sit greb i de unge.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der i januar er sket en stigning blandt de under 30-årige på over 1.500 fuldtidsledige i forhold til samme måned sidste år. Blandt de 30-49-årige er der derimod sket et fald på 10 fuldtidsledige.

"Der skal være et reelt antal arbejdspladser og et reelt antal praktikpladser. Når der ikke er det, er det svært at mindske arbejdsløsheden blandt de unge," siger Enhedslistens Christian Juhl.

"Enhedslisten er useriøs"

I regeringenspartiet SF får opfordringen fra Enhedslisten en kølig modtagelse.

"Man kan forestille sig rigtig mange ting i de politiske drøftelser, men det kræver jo, at man vil deltage i dem," siger finansordfører Jonas Dahl, der henviser til, at Enhedslisten har sagt blankt nej til at deltage i forhandlingerne om regeringens Vækstplan DK.

I udspillet er der ingen nye initiativer om praktikpladser, men regeringen nævner, at den arbejder på "et ambitiøst udspil til en reform af erhvervsuddannelserne". Udspillet vil blive fremlagt senere i år.

Er de aktuelle forhandlinger ikke en oplagt chance for at få flere praktikpladser? Noget for noget?

"Jeg har da en forventning om, at når vi skal til at diskutere erhvervsuddannelserne, så kommer arbejdsgiverne til at spille en rolle. Det er oplagt, at arbejdsgiverne er med til at skabe flere uddannelsesforløb. Det er der behov for. Men jeg synes, at det er useriøst, at Enhedslisten vil forhandle i pressen og ikke ved bordet," siger Jonas Dahl.

Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra finansminister Bjarne Corydon (S).