- Det er hamrende uretfærdigt, at de unge bliver straffet hårdere end andre ledige, bare fordi de er unge, siger Victoria Velasquez (EL). Foto: Steen Brogaard/Folketinget

Ledige skal leve for 7.500 kr. om måneden: Nu kræver partier handling fra regeringen

13. jun 2020, 08:00
Hvis unge uden uddannelse mister jobbet, kan de risikere at ende på en særligt lav dagpenge- eller kontanthjælpssats. Flere partier vil nu hæve beløbet.

Flere partier vil have regeringen til at droppe regler, der betyder, at unge uden en uddannelse risikerer at blive ramt særligt hårdt, hvis de mister jobbet og havner på dagpenge eller kontanthjælp.

LÆS OGSÅ: Her er uddannelserne regeringen vil belønne med højere dagpenge

Hvis man som ung under 25 år er ledig i mere end et halvt år, bliver dagpengene nemlig halveret fra den fulde sats på knap 19.000 kroner til et beløb på godt 9.500 kroner om måneden. 

Er den unge ikke er berettiget til dagpenge, venter der i stedet en tilværelse på kontanthjælp. Her ligger det maksimale beløb på knap 7.500 kroner før skat, hvis man ikke bor hjemme.  

Nu vil Enhedslisten og SF have regeringen til at ændre reglerne, så unge ledige fremover får mulighed for at modtage fuld dagpengesats svarende til knap 19.000 frem til 1. januar næste år. 

- Det er hamrende uretfærdigt, at de unge bliver straffet hårdere end andre ledige, bare fordi de er unge. Derfor kræver vi nu, at regeringen ændrer reglerne, så unge ledige ikke skal bøde ekstra hårdt for at miste jobbet under coronakrisen, siger Victoria Velasquez, beskæftigelsesordfører for Enhedslisten, til A4 Arbejdsliv. 

Udover et løft af dagpengesatsen vil partiet også have hævet det maksimale beløb, som unge på kontanthjælp kan modtage til 11.500 kroner om måneden.

Forslaget bliver stillet som en del af regeringens forhandlinger om udfasning af de økonomiske hjælpepakker, der finder sted i denne weekend.

Vil koste en halv milliard

Ifølge tal fra jobindsats.dk, som Enhedslisten har trukket, var der i april i år knap 7.700 unge, der modtog den særligt lave dagpengesats til unge på 9.500 kroner om måneden. 

I samme måned modtog 37.000 unge under 30 år kontanthjælp svarende til lige knap 7.500 kroner om måneden. 

Hvis de i alt omkring 45.000 unge skal have et økonomisk løft af deres dagpenge og kontanthjælp, vil det ifølge Enhedslistens beregninger koste på den gode side af 600 millioner kroner. 

Hos SF vil man ligeledes forhøje ydelsen til unge, der har mistet jobbet under coronakrisen.

- De unge skal ikke bøde ekstra for, at coronakrisen har kostet dem jobbet. Samtidig er der jo en lang række økonomer, der peger på, at det giver rigtig god mening at give flere penge til dem med de laveste indkomster, hvis vi skal have kickstartet økonomien, siger beskæftigelsesordfører Karsten Hønge. 

Han henviser til en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der viser, at den halvdel af befolkningen med de laveste indkomster vil bruge mellem 75 og 80 kroner på forbrug, hvis de får 100 kroner mere på lommen.

Til sammenligning vil de rigeste danskere ifølge analysen kun bruge 33 kroner af de ekstra 100 kroner på forbrug. 

- Der gror ikke mos på mønterne hos de arbejdsløse. Så lad os endelig komme i gang, siger Karsten Hønge.

Fokus på nye job

Hos Enhedslisten understreger Victoria Velasquez, at den forhøjede dagpenge- og kontanthjælpssats til unge ikke må blive en sovepude, der forhindrer dem i at søge arbejde. 

- Vi skal hele tiden have fokus på at skabe nye arbejdspladser så hurtigt som muligt, så de her unge ikke skal være på dagpenge eller kontanthjælp længere tid end højst nødvendigt, siger Victoria Velasquez. 

- Men vi tror ikke på, at folk kommer hurtigere i arbejde, fordi man halverer deres indkomst, eller det, der er værre. Tværtimod skaber det stress og usikkerhed, som kan gøre, at man ikke har overskud til at søge nyt job eller vælge den uddannelse, der er rigtig for én, tilføjer beskæftigelsesordføreren.

Der vil være en masse unge, der i løbet af sommeren bliver færdige med deres uddannelse, og som kan se frem til en dagpengesats, der er lavere end den, I foreslår her. Hvorfor skal de ikke også have forhøjet deres dagpenge? 

Vi anerkender fuldt ud, at forslaget ikke løser problemerne for alle unge. Men med det her forslag har vi haft fokus på at hjælpe de unge, der bliver ramt allerhårdest af coronakrisen, siger Victoria Velasquez. 

LÆS OGSÅ: Analyse: Derfor skaber forslag om 'badebillet' til dagpenge voldsom debat i fagbevægelsen

A4 Arbejdsliv har forsøgt at få en kommentar fra Socialdemokratiet, men det har ikke været muligt inden deadline.