EL: Det er en farlig udmelding fra regeringen

30. aug 2013, 12:14
Enhedslisten fastholder, at der skal forhandles om lempelse af sanktioner mod kommuner, der bruger for mange penge

”Regeringens sanktioner overfor kommunerne er direkte ansvarlige for at op mod 10.000 danskere lige nu går arbejdsløse. Det bør ikke have lov at fortsætte”.

Så kontant er udmeldingen fra Enhedslistens kommunalordfører Finn Sørensen efter at socialdemokraterne i dag har afvist, at der under finanslovsforhandlingerne kunne lempes på sanktioner mod kommuner, der bruger flere penge, end de må.

I dag holder mange kommuner nemlig så stor en sikkerheds-margen til budgetloftet, at vi ifølge en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-rådet) går glip af 10.000 job i det offentlige i år. Det har vist sig, at frygten for sanktioner sidste år fik 89 ud af 98 kommuner til at træde unødvendigt hårdt på bremsen, når der skulle investeres, blandt andet i flere hænder.

Fagbevægelsens har på den baggrund opfordret regeringen til at slække på de sanktioner nu.

Men hos socialdemokraterne er der ifølge kommunalordfører Simon Kollerup ingen intentioner om at slække på kravene til kommunernes budgetstyring.

”Det er en farlig udmelding fra Socialdemokraterne. Det er et vigtigt krav for Enhedslisten ved finanslovsforhandlingerne, at de skadelige sanktioner overfor kommunerne afskaffes eller lempes, så kommunerne kan bruge de penge de har på job og velfærd,” siger Finn Sørensen, kommunalordfører fra Enhedslisten.

Han slår fast, at Enhedslisten fortsat vil forvente, at muligheden kommer på bordet under forhandlingerne.

”Det er bestemt ikke befordrende, at socialdemokraterne hælder vores forslag ned ad brættet, før vi overhovedet har sat os til forhandlingsbordet. Regeringen skal nok huske på, at de skal finde et flertal, for deres finanslov,” siger Finn Sørensen.