EL: Brems sygt forbrug i børnepasningen

11. nov 2013, 16:51
Glimmerlimspædagogik er regeringens egen skyld, mener Enhedslistens Rosa Lund. Drop straf til kommunerne, lyder hendes kur til powershopping i stedet for vikardækning.

Ingen vikardækning i første del af året. Powershopping af glimmerlim, pap og legetøj sidst på året. Det er en virkelighed, som mange pædagoger kan nikke genkendende til.

Det er også et udtryk for en usund økonomistyring, der har forplantet sig ude i kommunerne. Sådan lyder kritikken fra Enhedslistens familieordfører, Rosa Lund.

”Det er ærligt talt for fattigt. Vi har en situation, hvor institutionerne  faktisk har råd til at lave vikardækning, men ikke gør det af frygt for økonomiske sanktioner,” siger Rosa Lund.

Ingen vikarer - 50.000 kr. til glimmer

Hun reagerer skarpt på Avisen.dk historier i dag.

En stressramt pædagog fortæller, hvordan de ansatte nægtes vikardækning, mens der pludselig er opsparet 50.000 kroner til glitterlim, pap, og legetøj.

”Alt det er ligegyldigt, hvis der ikke er nogle voksne til at hjælpe børnene med at bruge dem,” siger Rosa Lund.

Drop straf til kommuner

Hun mener, at årsagen til problemet skal findes i regeringens budgetlov og sanktionerne over for kommuner, der overskrider deres budgetter.

Det betyder, at kommunerne i meget lille grad tillader institutionerne at videreføre deres overskud til næste år, mener Rosa Lund:

”Hvis de kunne videreføre deres overskud, kunne institutionerne lave langsigtede planlægning og sikre at der var vikardækning hele året."

Spørgetid

På torsdag har Enhedslisten indkaldt Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (RV) til en såkaldt forespørgselsdebat. Baggrunden er en kritik af budgetloven fra Det Økonomiske Råd.

I oktober udkom de økonomiske vismænd med en rapport, der advarer mod et ekstraordinært stort offentligt vareindkøb i fjerde kvartal af 2012 i forhold til tidligere år.

Iinstitutionernes power-shopping sidst på året kan blive et eksempel på såkaldt benzinafbrænding i det offentlige.

”Det er behov for, at regeringen dropper de her sanktioner over for kommunerne, hvis de overskrider deres budget,” mener Rosa Lund.

Som minimum skal kommunerne give institutionerne lov til at videreføre et overskud til næste år, siger hun.

Finansminister finansminister Bjarne Corydon (S) har flere gange afvist at give kommunerne et større frirum og lempeligere sanktioner, hvis de bryder budgetterne.

Ifølge regeringen sikrer budgetloven, at der er styr på økonomien i Danmark.