Tæt på verden: Ekstremt voldeligt land i valgkrise

27. nov 2011
Forberedelserne til mandagens valg i DRC Congo er gået i fisk. Folk er døde. Aflysning truer.

Den Demokratiske Republik Congo forbød lørdag yderligere valgmøder efter to mænd var dræbt i hovedstaden Kinshasa. Det var alligevel sidste dag før valget mandag den 28. november, hvis det altså kan gennemføres.

Titusinder var samlet for at overvære oppositionens stærkeste kandidat Etienne Tshisekedi sidste valgmøde. Der var fra fredag af gået lidt koks i planlægningen, fordi også præsident Joseph Kabila ville holde et valgmøde på Martyrernes stadion.

Tshisekedis støtter flyttede deres valgmøde til gaderne i nabolaget. Stemningen mellem de to grupper var ophidset, og folk smed sten efter præsidentens bilkortege. Joseph Kabila er ikke populær i hovedstaden, blandt andet fordi han ikke taler det lokale sprog godt.

Frygten for vold er så udpræget, at selv FNs Sikkerhedsråd har opfordret til ro. Det internationale samfund har tusinder af fredsbevarende styrker i landet efter mange års borgerkrig, oprør og ekstrem vold.

Ved valget i 2006 nægtede taber og krigsherre Jean-Pierre Bemba at acceptere nederlaget og greb til våben. Dagevis af gadekampe fulgte valget.

Ved dette valg er ingen kandidater til præsidentposten krigsherrer med egen hær.

Aflysning truer

En aflysning af valget udelukkes ikke. Der er opstået andre problemer end vold. Valgmaterialerne er forsinket og slet ikke distribueret til 60.000 valgsteder over det gigantiske land. Valgobservatører er ikke kommet omkring.

Også regn truer. 33 af 80 fly, der skulle bringe valgmaterialer ud, kan ikke starte på grund af regn. Veje er et sjældent syn ude på landet, når det regner.

En opgørelse viser, at der er 400 politiske partier aktive ved valget med tilsammen 18.300 kandidater til parlamentets 500 sæder. Der er 11 kandidater til præsidentposten.

De to førende præsidentkandidater er den siddende Joseph Kabila og udfordreren Etienne Tshisekedi. En tredje trækker sig formentlig efter et hjerteanfald.

[pagebreak]Penge i politik

Det internationale samfund har plantet milliarder i DRC Congo for at stoppe uendelige borgerkrige og hjælpe befolkningen op fra umådelig fattigdom. De politiske kandidater har kastet omkring sig med penge.

Den britiske avis the Independent mener, at landets valuta er devalueret 10 procent mod dollaren den sidste uge alene som følge af eksplosionen af politiske penge.

Fredag paraderede Præsident Kabila et stort antal nye orange entreprenørmaskiner dekoreret med sine valgplakater i hovedstadens gader for at vise, at han arbejdet på genopbygning. Der var også et messingsuppe orkester.

I henhold til The Independent stammer maskinerne fra en ret dunkel minekontrakt indgået med kinesiske firmaer, hvor der skal tuskhandles for 34,5 milliarder kroner varer mellem landende. Mineraler byttes for kinesiske varer.

Alt er langt fra roligt

En politisk kandidat i Østcongo afviklede et offentligt valgmøde torsdag, selv om han er efterlyst for at have arrangeret 387 voldtægter i et terrorangreb på 13 landsbyer i midten af 2010.

Kandidat Ntabo Ntaberi Sheka har sin egen lille hær kaldet Mai Mai, der holder til i regnskovene i Kivu provinsen. Han er sikker på, at folket støtter ham og vil komme til undsætning, hvis nogen forsøger at arrestere ham. De skal også først forbi hans svært bevæbnede vagter, beretter Al Jazeera.

Avisen the Independent skrev lørdag, at Sheka har overgivet sig til politiet torsdag og modtager beskyttelse som parlamentariker.

Frygten for vold er reel. Konflikterne alene i Østcongo anslås at have koster fem millioner mennesker livet.

[pagebreak]Oprustning

Presserapporter fortæller om flere rebel-grupper i Østcongo, der rekrutterer folk og køber våben. Forsøg har været gjort på at afvæbne rebelgrupper i området, hvor landets borgerkrig ikke rigtig ophørte før 2007. Området er hjemsted for tusindvis af mini-miner drevet af fattigfolk.

Netop guld og mineraler fra Østcongo er identificeret under fællestitlen blod-mineraler. Både FN og internationale organisationer har forsøgt at stoppe for handlen med disse varer. Et firma som Apple har været mistænkt for at bruge blod-mineraler i deres populære mobiltelefoner.

Efterhånden som handlen med blod-mineraler svinder ind, må fattige i områderne finde andre måder at ernære sig på. Da det sådan set stadig er en krigszone, kan jobbet som rebel være betydeligt mere attraktivt end landbrug.

Jeg har vundet

Da præsidentkandidat Etienne Tshisekedi den 8. november bramfrit erklærede sig for selv for landets nye leder medførte det noget løftede øjenbryn omkring. En af grundene var, at valget er fastsat til den 28. november.

En anden er, at det kan virke noget provokerende, selv om kandidaten påstår, at han er folkets foretrukne kandidat. Udtalelsen kom fra Sydafrika, hvor han opholdt sig, fordi myndighederne i hans hjemland ikke ville give hans fly tilladelse til at lande.

I et radiointerview fastholdt Tshisekedi, der kalder sig ”demokratiets fader”, at præsident Joseph Kabila er et politisk taber, hvis eneste tilhænger i dag er konen. Han sammenligner også sig selv ydmygt med ”Jesus der kom til Jerusalem”.

Gammel kending

Oppositionspolitikeren Tshisekedi opfordrede sine tilhængere til at storme fængslerne inden 48 timer for at befri hans fængslede tilhængere … og i egenskab af ny præsident beordrede han fængselsvagter til ikke at gøre modstand, rapporterer avisen Christian Science Monitors Africa blog. Oppositionspartiets TV-station blev som straf lukket.

Tshisekedi er en gammel kending i Congolesisk politik. I perioden efter frigørelse fra koloniherren Belgien under præsident Mobutu Sese Seko (1965-97) havde han en stribe højtstående poster. Dengang hed landet Zaire, og han blev premierminister i tre ret korte perioder, den ene af dem kun på 7 dage.

Tshisekedi er uddannet sagfører og leder af UDPS, Unionen for Demokrati og Sociale Fremskridt. Han står relativt stærkt imod den siddende præsident Joseph Kabila.

[pagebreak]Gamle Kabila

Tshisekedis korteste periode som premierminister var under krisen, hvor faderen til den nuværende præsident, Laurent Kabilas, oprørsstyrker marcherede imod hovedstaden Kinshasa. Premierministeren blev fyret af Mobutu, der selv en måned senere blev væltet.

Efter sejren styrede Laurent Kabilas landet med dekreter, mens han forberedte et valg. Tshisekedis var en af mange politikere, der fik forbud imod at drive politik, og han blev sendt i eksil.

Selv døde Laurent Kabila ved et snigmord i 2001. Sønnen overtog posten 10 dage senere, og Tshisekedis nægtede at deltage i hans regering.

I 2006 afviste Tshisekedsi personligt at deltage i landets første demokratiske valg i mange år, hvorefter Joseph Kabila vandt. UDPS havde dog en kandidat, Jean-Pierre Bemba, som nu er anklaget for krigsforbrydelser i 2002-03 ved den internationale domstol i Haag. Fra sin celle opfordrer han sine støtter til at fælde Kabila.

Mandag er der ikke tale om en ny Tshisekedis boycut. Han siges at være støttet af 80 politiske partier. Kampagnen, der har varet en måned, har været relativt fredelig efter lokale forhold. Kun få er døde eller sårede.

Unge Kabila

Opvokset som søn af en rebel-leder fik Joseph Kabila en militær uddannelse. I oprøret imod Mobutu blev den unge Kabila kommandør for en notorisk hærenhed bestående af børnesoldater.

Befrielseshæren havde støtte af nabolandene Tanzania, Rwanda, Angola og Zimbabwe. Da han blev udpeget som arvtager efter sin myrdede fader, var han chef for hæren.

I periode op til valget i 2006 fortsatte de interne kampe, og der var et par kupforsøg imod ham.

I 2005 gennemførte Congo efter en folkeafstemning en ændring af grundloven, hvor minimumalderen for en præsident blev sat ned. Joseph Kabila nåede lige over den nye grænse, før han stillede op og blev valgt i 2006. Modkandidaten var Jean-Pierre Bemba, der som den stærkeste modkandidat kun fik 20 procent imod Kabila 45.

Der var så meget ballade om svindel og humbug ved valget, at man blev enige om et omvalg imellem de to kandidater. Kabila fik 58 procent af stemmerne. Hans PPRD, Folkepartiet for Genopbygning og Demokrati, fik 111 ud af 500 mulige pladser i parlamentet.

En anden seriøs udfordrer ved valget i år er Vital Kamerhe, der var kampagneleder for Kabila det år. Kamerhe har indtil 2009 været formand for parlamentet og Kabilas PPRD parti. Han har nu startet sit eget parti.

[pagebreak]Fattigt land

DRC Congo er særdeles fattigt og rangerer trods sin enorme velstand i mineraler i bunden af FNs liste for human udvikling baseret på sundhed, indkomst og uddannelse.

Den økonomiske vækst er sund på grund af stigende råvarepriser, men velstanden når ikke ud til den brede befolkning, hvor 71 procent lever i dyb fattigdom.

Landet har 70 millioner indbyggere fra 200 forskellige etniske grupper. Det officielle sprog er fransk.  DRC Congo er placeret midt i Afrika med Angola, Burundi, Den Centralafrikanske Republik, Republikken Congo, Rwanda, Sydsudan, Tanzania, Uganda og Zambia som naboer.

Fra dem kan konflikt og problemer let finde over grænserne. Naboenes problemer som folkemordet i Rwanda har været en bestemmende faktor for de blodige konflikter i DRC Congo.

DRC Congo er 2.345.000 kvadratkilometer stort (Danmark er 45.000). Det er 2/3 af hele EU størrelse.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.