Henningjayx1343we__1_
Professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet. Foto: Henning Bagger/BAG/Ritzau Scanpix

Professor advarer om eksplosion i ledigheden: 'Vi kan stå med over 300.000 arbejdsløse'

28. maj 2020, 07:48
Hvis regeringen stopper ordningen om lønkompensation, når ordningen udløber 8. juli, risikerer op mod 100.000 danskere en fyreseddel, vurderer ekspertgruppe. Arbejdsmarkedsprofessor er noget mere pessimistisk.

Op mod 130.000 danske lønmodtagere på lønkompensation er i umiddelbar fare for at havne i arbejdsløshedskøen, hvis regeringen vælger at sløjfe de nuværende hjælpepakker.

LÆS OGSÅ: Støttepartier vil hæve dagpenge til 24.000 kroner: 'Folk er pissebange'

Sådan lyder vurderingen fra arbejdsmarkedsprofessor Henning Jørgensen i kølvandet på den rapport fra regeringens økonomiske ekspertgruppe, som Finansministeriet offentliggjorde onsdag formiddag.

I rapporten anslår ekspertgruppen, at i omegnen af 90.000 til 100.000 danske lønmodtagere må betragtes som 'potentielt ledige', hvis de nuværende hjælpepakker til virksomheder efter planen afvikles den 8. juli. 

- For denne gruppe anslås det, at arbejdsgiverne vil skulle træffe beslutning om, hvorvidt alle eller nogle af de hjemsendte medarbejdere skal afskediges, hvis lønkompensationen bortfalder, lyder det i ekspertgruppens rapport. 

Det skøn er dog alt for optimistisk, mener Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsprofessor ved Aalborg Universitet. 

Han vurderer, at langt over halvdelen af de mere end 210.000 lønkompenserede danskere står til at miste jobbet, hvis regeringen vælger ikke at forlænge kompensationsordningerne.

- Min vurdering er, at store dele af vores økonomi stadig vil være ramt til den tid, fordi hverken eksporten eller den indenlandske efterspørgsel har nået det niveau, vi har brug for, siger Henning Jørgensen til A4 Arbejdsliv. 

- Derfor er der rigtigt mange arbejdsgivere, der vil stå i en situation, hvor de skal sende fyresedler afsted. Og jeg frygter, at det bliver langt flere fyresedler, end regeringens ekspertgruppe regner med, tilføjer professoren.

'Meget vil aldrig komme tilbage'

På trods af ekspertgruppens anbefalinger om at afvikle alle de statslige hjælpepakker fra 8. juli, så er regeringen dog kun delvist enig. Det meddelte finansminister Nicolai Wammen (S) på et pressemøde onsdag eftermiddag.

Ifølge Wammen er det ikke optimalt at lade lønkompensationsordningen slutte midt i sommerferien, og derfor er regeringen parat til at forlænge ordningen til august. De øvrige hjælpepakker står dog ifølge regeringen til at blive afviklet 8. juli (Se faktaboks over de forskellige hjælpepakker nederst i artiklen).

En forlængelse af lønkompensationen beror på en aftale med arbejdsmarkedets parter og Folketingets partier, der derfor er indkaldt til forhandlinger i denne og i næste uge.

Selvom en eventuel forlængelse af lønhjælpen til august ifølge Henning Jørgensen selvsagt er godt, så er han alligevel pessimistisk. Hans pessimisme bunder delvist i, at en stor del af de brancher, som coronakrisen har ramt hårdest, ifølge professoren står overfor store og langvarige forandringer. 

- Jeg tror ikke på, at det bliver muligt at genansætte alle dem, der allerede er blevet fyret, eller som lige nu er hjemme med kompensation. Heller ikke med en fuld genåbning af samfundet, siger Henning Jørgensen. 

- Det kommer til at tage lang tid, før luftfarten er i omdrejninger igen, og det samme gør sig gældende for store dele af turistøkonomien. Det er rigtigt mange job, vi taler om her, og jeg frygter, at mange brancher aldrig når tilbage til det niveau, vi havde før krisen, tilføjer professoren. 

Jeg håber selvfølgelig inderligt, at jeg tager fejl. Men jeg er ret overbevist om, at regeringens ekspertgruppe uanset hvad har været for optimistiske i deres skøn
Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsprofessor, AAU

Henning Jørgensen mener, at regeringen bør skride hurtigt ind, hvis flere hundredetusinde danskere står uden job på den anden side af sommerferien. 

- Det kan vi simpelthen ikke leve med. Der bliver regeringen nødt til at sætte gang i efteruddannelse og omskoling, så de ledige kan komme over i de brancher, hvor der stadig er arbejde at få, siger Henning Jørgensen. 

Ekspertgruppe: Ledige har gode muligheder

Ifølge rapporten fra regeringens ekspertgruppe har en stor del af dem, som har været eller er på lønkompensation, en forholdsvis stærk tilknytning til arbejdsmarkedet.

50 procent af lønmodtagerne i ordningen har været fuldt beskæftiget de seneste tre år. Mange har derfor ifølge eksperterne relativt gode muligheder for hurtigt at finde et nyt job, hvis de bliver fyret, fordi deres arbejdsgiver ikke længere kan få kompensation for deres løn. 

Trods ekspertgruppens optimisme mener Henning Jørgensen, at antallet af danskere i coronaarbejdsløshedskøen i sidste ende kan risikere at blive 'skræmmende højt'.

Professoren peger på, at der udover de fyrede fra kompensationsordningen også vil tikke opsigelser ind fra medarbejdere, der er blevet afskediget fra virksomheder, som ikke har været omfattet af regeringens hjælpepakker.

- Dem har vi slet ikke overblik over endnu, og det får mig til at frygte, at vi er meget langt fra at have set toppen af arbejdsløshedskurven, siger Henning Jørgensen. 

Han mener, at der er fare for, at antallet af danske arbejdsløse kan slå den kedelige rekord fra 1993, hvor mere end 330.000 var ledige. 

LÆS OGSÅ: Regeringens ekspertgruppe: Forlæng dagpengeperioden for disse ledige

- Det er efter min opfattelse et muligt scenarie. Jeg håber selvfølgelig inderligt, at jeg tager fejl. Men jeg er ret overbevist om, at regeringens ekspertgruppe uanset hvad har været for optimistiske i deres skøn, siger Henning Jørgensen. 

A4 Arbejdsliv forsøger at få kommentar fra Torben M. Andersen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet og leder af regeringens økonomiske ekspertgruppe. Det har dog ikke været muligt inden deadline. 

Hjælpepakker for milliarder

Regeringen har bedt en økonomisk ekspertgruppe bestående af professor Torben M. Andersen, professor Michael Svarer og professor Philipp Schröder om at komme med anbefalinger om udfasning af hjælpepakker. Ekspertgruppens anbefalinger blev offentliggjort i en rapport i dag. Mange af hjælpepakkerne står til at udløbe 8. juli, og det er ekspertgruppens anbefaling, at den dato som udgangspunkt fortsat skal stå ved magt.

Her er et udpluk over nogle af de ting, som hjælpepakkerne skal gå til, og hvor mange penge der er blevet bevilget per 18. maj:

Midlertidige kompensationsordninger:

Lønkompensationsordningen: Afsat ramme: 10,2 mia. kr. Bevilget: 8,3 mia. kr.

Selvstændige, freelancere mv.: Afsat ramme: 14,1 mia. kr. Bevilget: 3,4 mia. kr.

Virksomheders faste omkostninger: Afsat ramme: 65,3 mia. kr. Bevilget: 0,6 mia. kr.

Aflysning af større arrangementer: Afsat ramme: 2,4 mia. kr. Bevilget: 0,02 mia. kr.

Likviditetsordninger:

Garantier for udlån til små, mellemstore og større virksomheder: Afsat ramme: 48,5 mia. kr. Bevilget: 3,0 mia. kr.

Rejsegarantifonden: Afsat ramme: 1,5 mia. kr. Bevilget: 0,06 mia. kr.

Udskydelse af betalinger af moms og A-skat mv. og fremrykning af udbetalinger for skattekreditter: Afsat ramme: 166,3 mia. kr. Bevilget: Ikke opgjort endnu.

Rentefrit lån til små og mellemstore virksomheder: Afsat ramme: 35,4 mia. kr. Bevilget: Ikke opgjort endnu.

Statslig garantidækning til virksomheders handel og eksport: Afsat ramme: 30 mia. kr. Bevilget: Ikke opgjort endnu.


Kilde: Finansministeriet, Erhvervsministeriet og Kulturministeriet.