20201207150458679_1000
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man maksimalt er ti personer samlet juleaften. Det er restriktioner som denne, der under coronakrisen giver dig mulighed for at overveje, hvem du reelt vil være nærværende sammen med, forklarer ekspert i adfærdspsykologi Tony Evald Clausen. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Eksperter: Her er tre oversete fordele ved coronakrisen

19. dec 2020, 09:00
Coronapandemien har sat et mørkt aftryk på samfundet og ført mange ændringer med sig, men nogle af dem kan faktisk være positive.

Listen er formentlig lang, når det kommer til alle de ting, som coronakrisen har taget fra dig, og for mange skaber pandemien både frygt og bekymring.

Men omvendt opstår der også en række muligheder, og her kommer tre af dem, som du ifølge to eksperter kan prøve at fokusere på.

1) Julefred

Selv om der måske ikke bliver lige så mange julegæster at sende fadet med brunede kartofler rundt til i år, så kan netop det scenarie faktisk have sine fordele.

- Jeg hører fra mange klienter, at det kan blive et stressmoment og opskruet, når 12 til 15 mennesker invaderer huset og forventer, at nu skal det blive en succesfuld juleaften, hvor alle er glade, siger Camilla Carlsen Bechsgaard.

- Derfor kan der være en befrielse i at sige, at man ikke må være mere end eksempelvis fem eller ti mennesker, og så er det det, fortsætter hun.

Faktisk giver coronakrisen dig generelt en gyldig grund til at sortere i, hvem du vil prioritere og bruge din energi på, forklarer Tony Evald Clausen, der er ekspert i adfærdspsykologi med en Master of Science fra University of Central Lancashire.

- Man har fået mulighed for at vælge, hvem man reelt vil være nærværende sammen med, uden at det får sociale konsekvenser, siger han.

2) Styrk forholdet til familien

Siden marts 2020 har mange i højere eller mindre grad afholdt hverdagen i selskab med familien. Og udover alt det, der ikke fungerer, så har det givet mulighed for at være nærværende med dem, du elsker.

- Pludselig er du tvunget til at være sammen med dit barn, ægtefælle eller kæreste, og det er den altovervejende største fordel ved coronakrisen, siger Tony Evald Clausen.

Han har modtaget flere meldinger fra folk, der har set det som en mulighed for at komme tættere på deres børn.

3) Fokuser på dine værdier

Coronakrisen har i højere grad givet dig tid til at reflektere over, hvilke værdier du vil bygge dit liv på. I en Kantar Gallup-undersøgelse foretaget for Berlingske svarer hver sjette, at de aktivt har foretaget en større livsændring som følge af coronakrisen.

- Vores værdier er kommet meget mere i spil under coronakrisen, forklarer Tony Evald Clausen.

Og er du ikke allerede i gang, så kan du med fordel begynde at tænke over, om det er penge, minimalisme eller andre værdier, du ønsker skal danne grundstenene i dit liv.

Til inspiration har hver tredje under coronakrisen drømt om en ny bolig eller at gå tidligt på pension, mens hver fjerde ønsker at afsætte tid til en jordomrejse. Det viser en undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov for BankNordik.

/ritzau fokus/