Ekspert: Pensionskasse sov i timen

17. nov 2009
Pensionsgiganten ATP har blacklistet det våbenfirma, PKA investerede millioner i. Afsløringerne burde ikke komme bag på dem, siger ekspert.

Det burde ikke kunne ske.

Lektor ved CBS, og ekspert i etiske investeringer Steen Vallentin mere end undrer sig over, at pensionskassen PKA har investeret i våben, børnehandel og støtte til diktaturet i Burma.

En rapport fra investeringsvagthunden Danwatch afslører pensionskassen, men Steen Vallentin påpeger, at PKA har interne retningslinjer, der tydeligt tager afstand fra den slags firmaer.

Børnearbejde i Liberia

"De (PKA, red.) har folk, der arbejder så seriøst med det, at det ikke kan komme som en overraskelse for dem," slår han fast.

Det tager fem minutter at finde rapporter på internettet fra bl.a. FN og den amerikanske regering, der kritiserer dækgiganten Bridgestone for at udnytte børnearbejde på en plantage i Liberia. Alligevel var firmaet udset til at få millionerne til at yngle for PKA's medlemmer.

Blacklistet

Og mens PKA har sagt god for våbenfirmaet L-3, har ATP for længst sat firmaet på sin sortliste. L-3 laver blandt andet de vigtige tændsatser til klyngebomber, der lemlæster civile.

Konkrete lister skal til, hvis pensionskasserne vil vise medlemmerne, at de tager etikken seriøst og vil forhindre, at pengene bliver sat i tvivlsomme firmaer.

"Der er flere pensionskasser, der offentliggør en negativliste, hvor de konkret peger på, hvilke firmaer, de ikke vil investere i. Det giver større åbenhed og mere troværdighed," forklarer Steen Vallentin, der sidder i bestyrelsen for Danwatch.