Ledige bliver splittet endnu mere op, når nogle får ekstra lønsikring samtidig med at dagpengene forringes. Derfor er det ikke en holdbar løsning at fagforbund tilbyder lønsikring, siger Bent Greve. Foto: Bente Jæger

Advarer mod særlig løn-forsikring: Risikerer at splitte ledige i a- og b-hold

20. jun 2019
Det er ikke en holdbar løsning at flere fagforeninger og private tegner lønforsikringer, lyder det fra arbejdsmarkedsforsker.

Vi risikerer at få en stadig mere opsplittet arbejdsstyrke, når flere og flere fagforbund indfører lønsikring for deres medlemmer.

Det vurderer arbejdsmarkedsforsker Bent Greve, som er professor ved Roskilde Universitet.

Læs også: David fyret efter to dage: Det er 'køb og smid væk' med mennesker

- Problemet er, at man får en form for privatisering, hvor nogle får en dårligere løsning end andre, og hvor man risikerer at den fælles løsning bliver stadig ringere, siger han til A4 Nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Fagforbundet HK/Privat er klar med en lønsikring til 55.000 medlemmer, skriver Politiken i dag. Det betyder, at medlemmer som er dagpengeberettiget ved en afskedigelse kan få dækket op til 80 procent af deres tidligere løn, frem for at skulle leve af dagpengesatsen.

Det er en konsekvens af, at dagpengene gradvist er blevet udhulet gennem årene og også står til at blive yderliger forringet i fremtiden. Den udgør kun godt halvdelen af en gennemsnitsløn for et medlem af HK/Privat.

Ikke en holdbar løsning

Det nye tiltag er en del af en større tendens, hvor både flere fagforbund og et stigende antal privatpersoner tegner lønforsikringer, forklarer Bent Greve.

- Fagforbundene har erkendt, at deres medlemmer bliver dårligt stillet i tilfælde af ledighed, og at medlemmerne har et behov for bedre dækning. Men det er ikke en holdbar løsning, siger han.

De danskere, som ikke er medlem af en af de fagforeninger, som tilbyder ekstra lønsikring, ender nemlig på b-holdet og må nøjes med dagpengene. Det samme gælder elever, nyuddannede, fleksjobbere og andre, som ikke er ordinære lønmodtagere.

- Hvis man skal opretholde en dansk dagpengemodel, er man nødt til at se på en regulering af dagpengene i den kommende tid. Den fælles løsning skal forbedres, men det er jo i høj grad en politisk beslutning, siger Bent Greve.

Fagforeningernes nye tiltag har dog også fordele, vurderer han. Det får nemlig muligvis flere danskere til at melde sig ind i en fagforening.

- Det er klart, fagforeningerne gør sig mere attraktive ved at sige, at når man melder sig ind får man ikke alene nogle til at forhandle løn- og arbejdsvilkår, men også en direkte økonomisk fordel.