Ellen Trane Nørby og Inger Støjberg kæmper om næstformandsposten i Venstre, og uanset udfaldet af dét valg, så vil der sidde en fløj tilbage og føle sig kørt over, siger Henrik Qvortrup. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Ekspert om kampvalg i Venstre: Hun er det sikreste valg

10. sep 2019
Om 11 dage er der ekstraordinært landsmøde i Venstre. Tidligere sundhedsminister Ellen Trane Nørby har meldt sit kandidatur til næstformandsposten. Nu skal hun kæmpe med Inger Støjberg om posten.

Hvis man troede, at alt ville blive fryd og gammen i Venstre efter Lars Løkke Rasmussen smuttede fra formandsposten, så kan man godt tro om igen. Nu venter et kampvalg om næstformandsposten i landets næststørste parti, og her er der indtil videre to kandidater med hver deres problemer i bagagen ifølge politisk kommentator Henrik Qvortrup.

- Ellen Trane Nørby er det sikrere valg. Hun har jo ikke en undersøgelseskommission hængende over hovedet som Inger Støjberg. Til gengæld skal hun stå til mål for nogle udtalelser om nedlæggelse af regionerne, som faldt mange i Venstre for brystet, siger Henrik Qvortrup til A4 Nu.

LÆS OGSÅ: V-formand om Ellen Trane: Jeg opfordrede hende til at stille op

Ellen Trane Nørby meddelte mandag aften sit kandidatur til næstformandsposten i Venstre med budskabet om, at hun er bedre til at samle partiet end Inger Støjberg. Det betyder, at der nu skal være kampvalg mellem de to, når Venstre samles til ekstraordinært landsmøde lørdag den 21. september i MCH Herning Kongrescenter. Her er der ét punkt på dagsordenen: Valg af formandskab i Venstre.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Da formandsposten efter al sandsynlighed går til Jakob Ellemann-Jensen, er spændingen nu gledet videre til, hvem der skal besidde næstformandsposten.

En samler og en spreder

Politisk kommentator Henrik Qvortrup noterer sig, at Jakob Ellemann-Jensen, i et interview umiddelbart efter han havde besluttet at stille op til formandsposten i Venstre, sagde, at han førsteprioriteringen er, at han vil skabe ro i Venstre. Det er ifølge Henrik Qvortrup blevet sværere efter Ellen Trane Nørbys udmelding.

- Uanset hvordan næstformandsvalget går, så vil der sidde en fløj tilbage og føle sig kørt over. Det vil alt andet end lige gøre udfordringen med at samle partiet større, siger Henrik Qvortrup.

Tirsdag har profiler som Jan E. Jørgensen og Bertel Haarder været ude at melde deres støtte til Ellen Trane Nørbys ønske om at blive næstformand i Venstre. Sidstnævnte med en betegnelse af den nuværende børne- og undervisningsordfører som en samler. Den beskrivelse er Henrik Qvortrup enig i, og den står i modsætning til Inger Støjberg, der med sin mere yderliggående udlændingepolitik nok har vælgertække, men som i højere grad kan trække partiet i en retning, som ikke alle Venstrefolk er enige i.

- På Venstres landsmøde sidste år flirtede Inger Støjberg med tanken om at blive formand, og her var reaktionen blandt de delegerede meget kølig. Hvis man tager det som rettesnor for, hvor vellidt hun er, så, tror jeg, hun får større problemer, end hun umiddelbart havde regnet med, siger Henrik Qvortrup.

I de næste 11 dage op til landsmødet får vi ifølge Henrik Qvortrup en valgkamp mellem de to kandidater til næstformandsposten.

-  De skal begge ud i landet og fortælle om deres fortræffeligheder. Og vi må antage, at der snart er nogle venstrefolk, der forholder sig til, at Inger Støjberg har denne her undersøgelseskommission hængende over hovedet, siger Henrik Qvortrup.

Hvem vinder valget om næstformandsposten?

- Jeg mener, det er meget åbent. Skal vi sige med Inger Støjberg som svag favorit?, siger Henrik Qvortrup.