Regeringen er under et stort pres i spørgsmålet om dagpengenes forringede værdi, mener Erik Holstein, politisk kommentator hos Altinget. Foto: Altinget

Ekspert om dagpengepres: Regeringen kan ikke holde til det i længden

23. jan, 16:14
Regeringen kan ikke holde til det massive pres, som dens støttepartier og DF har lagt den under i spørgsmålet om udhulingen af dagpengenes værdi, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Gennem den seneste tid er presset på regeringen vokset, fordi dens tre støttepartier og Dansk Folkeparti samstemmende kræver, at der skal sættes en stopper for udhulingen af dagpengens værdi i indeværende valgperiode.

Senest har Enhedslisten fremsat et beslutningsforslag, som pålægger regeringen at 'indkalde til forhandlinger i indeværende folketingssamling med henblik på at stoppe udhulingen af dagpengene'.

LÆS OGSÅ: Nu vil støttepartier presse Hummelgaard: Stop udhuling af dagpenge!

Og hvis man spørger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, kan regeringen ikke sidde med armene over kors i sagen indtil næste valg.   

- Jeg tror ikke, at de kan holde til det her i længden. De kan godt sige, at vi først skal have diskuteret Arne og tilbagetrækning på plads i foråret og finde ud af, hvor meget det koster at gøre noget ved klimaet, men på relativt kort sigt bliver de også nødt til at stille noget i udsigt her, siger han og tilføjer:

- De kan ikke bare blive ved med at køre den her position frem til valget. Det anser jeg som helt udelukket.  

Set fra hans bord er spørgsmålet om dagpengenes forringede værdi en kritisk sag for regeringen. Det skyldes, at den er underlagt et massivt krydspres fra de øvrige partiers side, men ikke har pengene til at gøre noget ved problemet.

Udnytter sin rolle 

Erik Holstein vurderer, at statsminister Mette Frederiksen må være 'stærkt irriteret' over, at SF er gået i offensiven på denne dagsorden. Han forklarer dog i samme omgang, at SF's formand, Pia Olsen Dyhr, har flere klare motiver for at få sammentømret en alliance, der kan lægge regeringen under pres for at stoppe udhulingen af kompensationsgraden. 

Man udnytter i høj grad den frie rolle, man har, fordi man ikke er i regering. Derfor kan SF stå og hoppe helt anderledes hårdt på dagpengene, end man kunne i den katastrofale situation under Thorning-regeringen, hvor dagpengespøgelset blev ved med at martre dem
Erik Holstein, politisk kommentator, Altinget

For det første er det ifølge Erik Holstein en sag, hvor både SF og partiets bagland for alvor mener, at der skal tages hånd om problemet. Men det handler også om, at SF bruger dagpengespørgsmålet til at markere sig politisk.

- Man udnytter i høj grad den frie rolle, man har, fordi man ikke er i regering. Derfor kan SF stå og hoppe helt anderledes hårdt på dagpengene, end man kunne i den katastrofale situation under Thorning-regeringen, hvor dagpengespøgelset blev ved med at martre dem, siger han og fortsætter:

- Så der ligger selvfølgelig også et signal fra Pia Olsen Dyhr om, at regeringen ikke skal regne med, at SF holder igen, når Socialdemokratiet har valgt at gå i regering alene, selvom det kommer til at genere dem.

Et lille kursskifte hos De Radikale

De Radikale, som var primus motor for forringelser på dagpengeområdet under Thorning-regeringen, har også givet til kende, at de støtter beslutningsforslaget fra Enhedslisten.

Erik Holstein, som netop har interviewet partiets formand, Morten Østergaard, forklarer, at partiformanden ved den lejlighed gav udtryk for, at han længe har ment, at der i forhold til den danske arbejdsmarkedsmodel er et problem med den faldende kompensationsgrad.

I Erik Holsteins øjne kan det tolkes som et 'lille kursskifte' hos det socialliberale parti. 

LÆS OGSÅ: Ansatte fanget i dagpengefælde: Massivt pres på minister

- Der er ingen tvivl om, at Morten Østergaard har erkendt, at man havde en for yderliggående position under Margrethe Vestager i forhold til sådan noget som dagpengespørgsmålet. Derfor forsøger man at rette ind efter det, som er lidt mere radikal mainstream, siger han. 

Han forklarer, at partiet historisk set også har haft blik for det sociale element, men at det forsvandt fuldstændig, da Margrethe Vestager blev partiformand og senere økonomiminister i Helle Thorning-Schmidts regering.

- Uden at der er tale om en meget drastisk korrektion, er der tale om en lille venstredrejning af De Radikales økonomiske politik og sociale politik i forhold til den, man førte i Thorning-regeringens tid, siger han.  

DF på jagt efter tabte stemmer

Det er dog ikke kun regeringens støttepartier, som kræver en forbedret dækningsgrad. Det samme gælder for Dansk Folkeparti, som har tilsluttet sig Enhedslistens krav om, at regeringen skal forbedre dagpengenes værdi i denne valgperiode.

Det ser Erik Holstein som udtryk for et forsøg på at tilbagevinde nogle af de stemmer, som partiet tabte til Socialdemokratiet ved det seneste valg.  

Han forklarer, at DF-formand Kristian Thulesen Dahl i sin tid var med til at foreslå forringelser på dagpengeområdet, men han vurderer, at DF siden har erkendt, at indgrebene har skabt problemer. Han peger på, at partiet var klar til at gøre noget ved sagen under Thorning-regeringen, men at det dengang ikke var muligt på grund af De Radikale. 

LÆS OGSÅ: Vrede ældre vinder over kommune

- Der har været en glidende udvikling hos DF, hvor man også har erkendt, at man er gået for hårdt til dagpengesystemet. Man forsøger så at rette op på noget af det, siger Erik Holstein og tilføjer:

- Ud fra den betragtning er det ikke så overraskende, men der ligger i den grad også et rent taktisk og strategisk element i det. Man kæmper om nogle af de samme stemmer, og her kan man virkelig sætte regeringen i en meget ubehagelig klemme.