Ekspert: Kram løs på jobbet

10. mar 2014, 15:30
En stor del af danskerne synes, det er ubehageligt at få kram i stedet for håndtryk. Men på jobbet er fysisk kontakt positivt, siger ekspert i arbejdsglæde.

Det er blevet langt mere almindeligt at give hinanden et knus eller kram i stedet for bare at stikke poten frem. Også mellem kolleger bliver der krammet langt mere end tidligere, siger chief-happiness-officer hos Arbejdsglæde.nu, Arlette Bentzen

En undersøgelse, analysebureauet Yougov har lavet for mx.dk, viser dog, at 61 procent af danskerne faktisk synes, det er ubehageligt at få et kram.

På den baggrund er det så ikke et problem med alt det krammeri på arbejdspladserne?

"Hvis man gør det uden at have arbejdet med relationer, så kan det godt være et problem. Hvis det er en arbejdsplads, hvor man ikke taler særlig meget sammen, ikke spørger til hinanden og så videre, så forstår jeg godt, hvis man ikke bryder sig om et kram."

Hvordan får man så bedst skabt de gode relationer?

"Man skal smile, sige godmorgen og se hinanden i øjnene. Og så er det altid godt at spørge til et eller andet, man er oprigtigt interesseret i at vide: Har du haft en god weekend, er din søn blevet rask og så videre. På den måde starter dagen godt, og man får skabt de gode relationer, der gør det oplagt også at have fysisk kontakt nogle gange, hvor man giver et kram eller måske lægger hånden på armen, hvis en kollega for eksempel er ked af det."

Nogle må du ikke kramme

Men hvad så med de mennesker, der stadig ikke kan lide at blive rørt ved af kolleger?

"Introverte mennesker kan ikke lide det og vil aldrig komme til at kunne lide det. De har det sådan, at det her er min sfære. Men hvis de kan nå dertil, hvor de ser kolleger i øjnene og giver hånden, er det på samme skala som et knus for dem."

Men hvordan ved jeg, at de ikke kan lide det?

"Du er nødt til at kende dine kollegaer rigtigt godt, og det kommer du til, hvis i hver dag arbejder med relationer. Spørg ind til hinanden og gør det på en oprigtig måde. Men selvfølgelig kan der opstå situationer, hvor du tror, at nu er vi på krammestadiet, og den anden bestemt ikke har det sådan. Så skal du kunne sige undskylde, og sige hov, der gik jeg for langt der. Få sat ord på med det samme."

Det vil sige, at har man gode relationer på en arbejdsplads, så krammer man også?

"Fysisk kontakt flytter i hvert fald noget i en positiv retning, men som sagt skal relationerne være til det. Det handler jo også om kultur. I Frankrig der kindkysser de jo med alt og alle, noget der virker mærkeligt på os. På samme måde vil det også være forskelligt fra arbejdsplads til arbejdsplads. Fabriksarbejdere har måske en anden tone og krammer måske mindre. Men kan man få indarbejdet en kultur, hvor man arbejder med relationerne, så er det godt, og så vil der også ofte være fysisk kontakt."