Ekspert: Det gør ondt at skære i uniformer

30. jul 2012
Ekspert i personalepleje mener, at det er helt naturligt, at betjente brokker sig over besparelser på uniformen. I deres verden er den blå dragt nemlig på linje med fryns. Betjentene har været forvænte, lyder det fra Rigspolitiet

Ledelsen hos politiet har stukket hånden ind i et hvepsebo.

Sådan lyder det fra professor ved Handelshøjskolen i København (CBS) Henrik Holt Larsen efter at Rigspolitiet vil spare 14 millioner kroner om året på uniformerne.

"Der sidder ikke alene meget stolthed i uniformen. Den er også en del af den autoritet, som er alfa og omega for en betjent, der skal kunne gribe ind over for borgere, skabe respekt og udstede sanktioner," siger professoren, der er ekspert i personalepleje, og tilføjer:

"Selvom uniformen er et nødvendigt arbejdsredskab for politiet, kan man godt forvente at medarbejderne oplever den samme slags frustration, som den man ville finde, hvis ledelsen i et firma sparede frynsegoderne væk."

Tåbeligt at udfase sorte sokker

Niels Hedeager, der er formand for miljø- og sikkerhedsudvalget i Politiforbundet, mener, at det er direkte "tåbeligt" at udfase betjentenes sorte ankelsokker.

Han frygter, at der vil opstå problemer, fordi nogle betjente vil begynde at gå i regnbuefarvede sokker.

Nu er det nemlig slut med at bestille t-shirts, undertøj og strømper, mens antallet af bukser og skjorter er skåret ned til et minimum.

"Mange vil opleve det som en klar forringelse, fordi ledelsen tager noget fra dem, som de har haft," siger Niels Hedeager fra Politiforbundet.

Skal stadig udstråle autoritet

Eksperten i personalepleje håber, at ledelsen har tænkt sig godt og grundigt om, før de begyndte at skære i uniformerne.

"Uniformer er et kedeligt sted at spare, men det er meget vigtigt at holde denne besparelse op imod alternative måder at spare på. Skal det være våben, biler eller medarbejdere? Bivirkningerne ved de forskellige besparelser skal holdes op imod hinanden," siger professor Henrik Holt Larsen fra CBS.

Men danske betjente har været forvænte med uniformerne, lyder det fra chefkonsulent Frederik Juul fra Rigspolitiet.

"Jeg tror ikke, at der er ret mange steder tilbage i det offentlige, hvor de ansatte får gratis undertøj, t-shirts og strømper. Betjentene herhjemme har været forvænte. Det ændrer vi på nu, men vi slækker ikke på kravene til uniformen. Den skal stadigvæk udstråle autoritet og signalere ro og orden."

Uniform

 

Danske panserbasser har båret ens uniformer siden 1938.

 

I en af rigspolitichefens kundgørelser fremgår det, at alle polititjenestemænd "af hensyn til sikkerheden og politiets omdømme (…) til enhver tid skal være korrekt påklædt."

 

Kilde: Politimuseet