- Det er bemærkelsesværdigt, lyder det fra Jørgen Grønnegård Christensen, professor emeritus ved Institut på Statskundskab på Aarhus Universitet. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Seks chefer siger op: "Det er bemærkelsesværdigt"

10. jan 2020, 08:46
Afskedsreceptionerne for departementschefer har taget fart, siden S-regeringen kom til.

Det er ganske usædvanligt, at seks departementschefer er stoppet i deres stilling et halvt år efter folketingsvalget.

“Det er bemærkelsesværdigt,” påpeger Jørgen Grønnegård Christensen, professor emeritus ved Institut på Statskundskab på Aarhus Universitet overfor Altinget.

Han forklarer, at det er timingen, man kan hæfte sig ved.

- Det er normalt, at der løbende sker udskiftninger, men det er unormalt, at der i særligt omfang sker udskiftninger i perioden lige efter et regeringsskifte, siger Jørgen Grønnegård Christensen.

Samtidigt er det værd at bemærke, at det er blandt flere af Slotsholmens tunge ministerier, der er skiftet ud. Senest med Christian Kettel Thomsen, der fredag den 10. januar stopper som departementschef i Statsministeriet.
Faktisk har syv departementschefer sagt farvel til deres stilling. Men for Barbara Berthelsen har det betydet et skridt op ad karrierestigen, efter hun har skiftet Justitsministeriet ud med Statsministeriet.

Blandt andre departementschefer, der har forladt ministergangene, er Agnete Gersing fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, Søren Hartmann Hede i Børne- og Undervisningsministeriet, samt Jakob Jensen i Beskæftigelsesministeriet.

Jørgen Grønnegård Christensen mener, det er vanskeligt at tolke noget overordnet om årsagen til de mange udskiftninger.

Omkring halvdelen af ministerierne har desuden skiftet ud på posterne for pressechefer eller kommunikationschefer. Det har vakt opsigt og givet kritik, ikke mindst fordi mange af de nyansatte pressechefer i ministerierne har tætte bånd til den nye regering.

Ser du en sammenhæng i, at der både er mange departementschefer og pressechefer, der er stoppet, efter en ny regering er kommet til?

- Du har da fuldstændig ret i, at man kan stille spørgsmålet, om der er en sammenhæng mellem de udviklinger, vi har set efter valget, men foreløbigt er det ikke noget, som vi har gode svar på, siger Jørgen Grønnegård Christensen.

I løbet af de seneste årtier har departementschefer i gennemsnit siddet 8-9 år. Men det er et gennemsnit med meget stor spredning, fortæller Jørgen Grønnegård Christensen.