Ekspert: De aner ikke, hvad de arbejder med

27. dec 2012, 06:00
Negleteknikere er den faggruppe, hvor flest bliver allergiske af deres arbejde

Dine flotte negle til nytårsaften kan koste helbredet for negleteknikeren, der laver dem.

Negleteknikere er den faggruppe, hvor flest bliver allergiske af deres arbejde. Problemet er, at negleteknikerne ikke aner, at de sidder med fingrene i meget risikable kemiske stoffer.

Det siger Marléne Isaksson, assisterende professor ved Yrkes och miljödermatologiska avdelningen, Skånes Universitetssjukhus, Malmö.

"De ved ikke, hvad de arbejder med. Jeg har mødt en negletekniker, der sagde, at hun arbejdede med sukkermolekyler," siger hun.

Fag med flest allergiske

Men akrylater, som er den stofgruppe, der er i både materialet til at støbe neglene og i limen, har siden 1950'erne været kendt for at give store problemer med allergi.

”Over 70 procent af de negleteknikere, der kommer til os, er blevet allergiske overfor deres eget arbejdsmateriale. Det er mere end andre faggrupper,” siger Marlene Isaksson.

Derfor har hun taget problemet meget alvorligt og blandt andet forsøgt at opspore, hvor mange der arbejder med kunstige negle i Sverige. Men ligesom i Danmark er det umuligt. De har ingen fagforening, og mange arbejder sort eller i fritiden.

Hun ser cirka ti om året på hudafdelingen i Malmø. Skulle man gange det op, svarer det til omkring 300 allergiramte negleteknikere i Sverige om året. Men ingen ved det.

Luftfri gele giver også allergi

Akrylater er meget allergifremkaldende, når de er flydende. Man hærder dem med UV-lys. Når det er hærdet, er der en meget lille allergirisiko.

Selvom man i dag ved meget om, hvordan man kan beskytter sig ved arbejde med akrylater, så hjælper det ikke negleteknikerne.

Marléne Isaksson ved ikke hvorfor, negleteknikerne ved så lidt. Måske er information fra producenterne for dårlig. Måske er negleteknikerne ikke blevet uddannet godt nok.

Resultatet af dårlig information er, at myterne også kan vokse frit.

Der findes flere forskellige slags kunstige negle. De to mest almindelige er acryl- og gelenegle. Acrylneglene lugter kraftigt, mens geleneglene er lugtfri. Det får internettet til at flyde over med anbefalinger om, at det er sundere og mere skånsomt.

Men dampene har ikke noget at gøre med allergipotentialet. Marléne Isaksson har flere patienter med gelenegle.

Kunderne vil ikke betale

Løsningen er handsker og at lave éen negl af gangen. Begge dele er negleteknikere imod på grund af kunderne.

De bør bære handsker, men det er ikke så enkelt, for acrylater trænger gennem de fleste slags handsker.

”Men selv om man får de rigtige handsker, så vil de helst ikke have dem på. For så bliver kunden bekymret og spørger, hvorfor har du handsker på? Er det farligt?,” siger hun.

Hvis negleteknikerne kunne behandle én negl af gangen under UV-lampen i stedet for en hel hånd, ville de også være meget mindre eksponeret for at røre ved de flydende acrylater.

”Men det er næsten umuligt at ændre. Det tager længere tid, og kunderne skal betale mere, og det er dyrt nok at få lavet negle i forvejen,” siger hun.