Mai Mercado forventer, at "kynismen i arbejdsmetoderne" kommer frem, når sagen mod Britta Nielsen begynder 24. oktober. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv)

Eksminister afslører nyt om Britta-sag: "Det mest usympatiske og afstumpede"

20. okt 2019
Sagen mod Britta Nielsen begynder torsdag. Tidligere minister Mai Mercado (K) bruger ord som "usympatisk" og "afstumpet" om svindlen.

- Det er det mest påtagede, klistrede smil, jeg nogensinde har skullet prøve at finde frem.

Sådan siger Mai Mercado (K) til TV 2. Det falske smil skjulte de barske kendsgerninger om, at hun måtte skjule sin viden om svindelsagen for 121 millioner kroner i Socialstyrelsen.

LÆS OGSÅ: Ny sag om fejl i Emilie Meng-sag: - Kan have haft ubehagelige konsekvenser

Beskeden havde hun fået, kort før hun i oktober sidste år sammen med fem kolleger stillede op til fotografering forud for VLAK-regeringens præsentation af dens klimaplan.

Det falske smil blev siddende i et par uger, før hun kunne stå frem og fortælle om den alvorlige sag, hvor den tiltalte Britta Nielsen nu kommer for retten.

- Jeg var personligt vred over, at nogen kunne finde på at tage så mange penge fra dem, som lever på samfundets bund. Det er det mest usympatiske og afstumpede, jeg nogensinde har oplevet som politiker, siger Mai Mercado til TV 2, og fortæller, at hun var meget berørt ved pressemødet om svindelsagen:

- Det var et lettelsens øjeblik. Nu kunne jeg dele det. Nu var der ikke længere risiko for, at nogen talte over sig, eller at det kom ud på en forkert måde, siger Mai Mercado.

Mai Mercado husker "kynismen"

Uden at ville komme nærmere ind på det, afslører hun overfor TV 2, at det, der tydeligst står i hendes erindring, er "kynismen i arbejdsmetoderne".

Hun siger til TV 2, at det formentlig kommer frem under retssagen, som tager sin begyndelse på torsdag den 24. oktober.

Der er afsat otte dage til retssagen mod 65-årige Britta Nielsen, og tiltalen lyder på svindel for i alt 117 millioner kroner.

Svindlen er sket i årene mellem 1993 og 2018, og ifølge anklageskriftet har Britta Nielsen gjort sig skyldig i groft bedrageri, embedsmisbrug og dokumentfalsk i forbindelse med sit arbejde i Socialstyrelsen.

Straframmen for groft bedrageri er op til otte års fængsel, men i anklageskriftet fremgår det, at anklagemyndigheden vil forsøge at argumentere for, at der skal tages en særlig paragraf i brug - paragraf 88 i straffeloven - der i særligt grove tilfælde kan øge straffen med 50 procent, skriver B.T.

LÆS OGSÅ: Mette Blomsterberg konkurs: - Jeg kæmper stadig