EksKLchef bruger topnazist i lærerdebat

12. apr 2013, 09:14
Tidligere kontorchef i Kommunernes Landsforening KL bruger citat fra Hitlers propagandaminister i et debatindlæg om lærerkonflikten. Skadeligt for KL, siger kommunikationsekspert.

"Det var Kommunernes Landsforening (KL), der startede."

Sådan kunne den lærer, der midt på ugen brugte et filmklip med Hitler som et element i lockout-propagandaen, have argumenteret.

I januar har en tidligere KL-chef nemlig sammenlignet lærerne med nazister og fascister i en kronik i Danske Kommuner, der er KLs eget blad.

Jonatan Schloss, der er tidligere kontorchef på KLs Børne- og Kulturkontor, bruger også et citat fra Hitlers propagandaminister Goebbels.

"Ich frage euch: Wollt ihr den totalen Krieg? Jeg spørger jer: Vil I have den totale krig?"

Den tidligere KL-chef bruger de tyske ord til at tegne et billede af stemningen blandt ledende embedsmænd fra Finansministeriet, Undervisningsministeriet og KL før KLs lockout af cirka 50.000 lærere.

KL skyder sig selv i foden

Klaus Kjøller er ekspert i kommunikation. Han mener, at lærerens Hitler-filmklip var "riv-rav-ruskende skørt". Ifølge ham er Goebbels-citatet ikke meget bedre.

"KL og ministerierne bliver slået i hartkorn med Goebbels og hans kumpaner. Det vil have en negativ effekt for KL og en positiv effekt for lærerne," vurderer Klaus Kjøller, der er lektor ved Københavns Universitet.

Goebbels er blandt andet kendt for følgende citat:

"Hvis du gentager en løgn ofte nok, bliver den sandheden."

Hans kampagner styrkede Hitlers magt og tyskernes jødehad før og under Den Anden Verdenskrig.

"Han er den værste folkeforfører eller spindoktor, vi har set i nyere tid," forklarer eksperten.

Den tidligere KL-chef kalder også Danmarks Lærerforening for aksemagterne, men fordi kun få ved, at aksemagterne er Hitlers Tyskland, Mussolinis Italien og Nagumos (den admiral, der angreb den amerikanske stillehavsflåde ved Pearl Harbor, red.) Japan, blegner sammenligningen.

"Den vil ikke få nogen nævneværdig effekt i debatten, fordi det er de færreste danskere, der ved, hvem aksemagterne er," siger Klaus Kjøller.

Brug af jødehader skræmmer lærer

Den tidligere KL-chefs retorik forbavser en lærer, der selv jævnligt farer i blækhuset på folkeskolen.dk.

"Jeg har svært ved at tage det alvorligt. Det vidner om en grad af arrigskab, der virker skræmmende," siger Niels Christian Sauer, der sidder i hovedbestyrelsen i Danmarks Lærerforening.

Han medgiver dog, at KL ikke kan holdes ansvarlig for en tidligere topchefs holdninger.

"Men det, at KLs eget blad - Danske Kommuner - tillader ham at bruge sådanne formuleringer, forskrækker mig. Der må jo have været en redaktør fra KL, der har sagt god for debatindlægget, før det blev bragt," siger læreren.

Han mener, at det er en formildende omstændighed, at det er KLs og ministeriernes embedsmænd, Jonatan Schloss slår i Hartkorn med topnazisten.

"På sin vis er det jo en foræring til os," siger Niels Christian Sauer.

Eks-KL-chef: Havde brugt mildere ord i dag

Jonatan Schloss, der er manden bag kronikken, fortryder, at han har brugt så krigerisk en retorik.

"Det er ment som provokerende underholdning. Mere er der ikke i det. Jeg kalder kun lærerne for aksemagterne for at skabe et krigsbillede," siger Jonatan Schloss, der i dag er vicedirektør på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Aksemagterne var nazister og fascister, der slog millioner ihjel. Er det ikke noget ved siden af skiven at sammenligne Danmarks Lærerforening med dem, når nu de danske skolelærere er relativt fredelige?

"Aksemagterne var de onde, men omvendt så bruger jeg jo referencen til Goebbels, når jeg skriver om embedsmændene i ministerierne og KL. Jeg fordeler provokationerne ligeligt. Der er ingen, der er Hitler i den her sammenhæng."

Du skrev kronikken i januar. Fortryder du i dag?

"Jeg har fået flere henvendelser fra læsere, der synes, at retorikken i kronikken er for meget. Skulle jeg skrive den igen, ville jeg bruge nogle mildere ord. Jeg har ikke brug for at gøre folk kede af det eller provokere unødigt."

Sådan skriver Eks-KL-chef

 

"Ich frage euch: Wollt ihr den totalen Krieg? Jeg spørger jer: Vil I have den totale krig?"

 

Jonatan Schloss, tidligere kontorchef på KLs Børne- og Kulturkontor

 

Læs hele debatindlægget her.

 

Kilde: Danske Kommuner