Christian Friis Bach var udviklingsminister og minister for udviklingsbistand fra 2011- 2013. Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix

Eks-minister jubler: Nu bor storkene hos mig

19. maj 2020, 10:54
Christian Friis Bach satte for 12 år siden den første af to storkereder op ved sin bolig ved Ganløse. Nu har den ene rede endelig fået besøg.

Ved en landejendom tæt på Ganløse i Nordsjælland er de gæster, som har været ventet i 12 år, endelig kommet.

Det er den tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach (R), der bor i ejendommen sammen med sin kone Karin Friis Bach. De satte for 12 år siden den første af to storkereder op ved deres ejendom i håbet om, at der en dag ville være et storkepar, der ville bo der. For ti dage siden indtraf lykken så.

LÆS OGSÅ: Dansk topdirektør sætter millionvilla til salg

Og nu har eksministeren, der er ivrig ornitolog og medlem af foreningen Storkene.dk, fået nok at se til:

- Jeg kommer med lidt tilskudsfoder til dem tidligt om morgenen, og så kan jeg fløjte på en bestemt måde, så de ved, jeg kommer. De kredser om mig, indtil jeg har stillet maden til dem, fortæller den stolte eksminister til A4 Nu.

Storkene hedder Susanne og Poul Reichhardt og har, inden de fandt bopæl hos Christian Friis Bach, boet i en rede i Høje Taastrup. Men angiveligt var der nogle måger, der generede parret, der derefter fandt det mere roligt ved Christian Friis Bachs bopæl. Det har vist sig, at parret kommer hele vejen fra Afrika.

Hvis storkeparret bliver i over en måned, så betragtes de som danske storke, der her permanent sommerbolig i reden, som de højst sandsynligt vil vende tilbage til hvert forår. Hvis det sker, er det første gang siden 1965, at der er permanente trækkende storke på Sjælland.

Christian Friis Bach har opstillet en lille bænk, så man kan sidde og nyde synet af de sjældne sommergæster. Men han er dog ikke meget for, at der kommer for mange:

- Vi har oplevet, at folk har holdt i deres biler, og det kan forstyrre storkene. Så jeg vil faktisk opfordre til, at man ikke kommer forbi, siger Christian Friis Bach, der i dag arbejder som radiovært på udenrigsmagasinet 'Den danske forbindelse' på Radio4. Desuden har han virksomheden Warfair, der importerer varer fra konfliktramte lande.

- Den sidste uges tid har jeg brugt rigtig meget tid på det store storkeprojekt. Det er en stor glæde for Danmark, at de er begyndt at komme igen. Med dræning og nedlægning af moser var Danmark i mange år ikke et sted for storkene.

Der er gået meget arbejde forud for det spektakulære besøg. Da parret overtog ejendommen, var der kun marker omkring gården. Men parret har prøvet at genskabe naturen blandt andet ved at plante ti hektar skov, ligesom de har køer, der går og græsser. Og det er det miljø, som storkene er vilde med, ligesom Christian Friis Bach er vilde med dem: 

LÆS OGSÅ: Dansk filmstjerne skovler millioner ind

- Det er jo en fugl, som er meget majestætisk i den måde, den bevæger sig på. Når den flyver, er den nærmest helt stille i luften, og så har den et gigantisk vingefang. Og så knevrer de på en helt speciel måde. De har vænnet sig så meget til mig, at jeg nærmest kan gå tur med dem.

Ifølge Christian Friis Bach kan en stork blive op til 30 år, så han og familien håber, de har mange år, hvor de kan nyde storkene. 

Ifølge Storkene.dk bor der udover i Ganløse storkepar følgende steder i Danmark lige nu: 

Enslev, Djursland,
Smedager, Sønderjylland
Eggebæk, Sønderjylland
Toftlund. Sønderjylland 
Bækmarksbro, Vestjylland
Gundsølille, Midtsjælland

Storkenyt Efter 10 år og to storkereder har vi fået et storkepar her på Vejgaard! Det er en fantastisk oplevelse og en...

Slået op af Christian Friis BachTirsdag den 12. maj 2020