Tæt på verden: Egypten ryster finansverdenen

1. feb 2011
Urolighederne i Egypten vedrører langt fra kun landet selv. Internationale valutakurser, olie og guldpriser er påvirket.

Verdens aktiemarkeder reagerede sidste uge stærkt negativt, fordi mange investorer flygter fra landets virksomheder.

Tvivlen om sikkerheden omkring Suez-kanalen tvang oliepriserne op. Nervøse velhavere flyttede deres penge i guldbarrer.

Det egyptiske aktiemarked er centralt for hele den arabiske verden. Faktisk er det så vigtigt, at da styret torsdag i sidste uge lukkede for internetforbindelser, lod man en eneste forbindelse stå åben - den som aktiemarkedet var forbundet til verden gennem. Den er dog lukket nu.

Olieprisen steg næsten $4 pr. tønde, lige efter styret lukkede for de sociale medier.

Forandring kræves

"Det er kun et spørgsmål, om Egypten rammer bunden hurtigt eller langsomt," siger en pessimistisk investeringsekspert til Reuters. Finansverdenen afventer utålmodigt løsninger, som kan skabe tillid til landets udvikling.

Hvad enten præsident Hosni Mubarak klamrer sig til magten eller går af nu, vil usikkerhed om Egyptens fremtid dominere omverdenens vurdering af landet, ikke mindst få dage efter omvæltningen i Tunesien.

At fyre sin regering og udnævne chefen for efterretningstjenesten som vicepræsident gavner intet.

Værste resultat i mere end et år

Aktieindekset i Egypten faldt 16 procent i ugens sidste to dage, selv om man forsøgte at lukke markedet for handel en kort tid torsdag. Kursen på det egyptiske pund er drattet til sit laveste i seks år.

Aktiebørsen og banker åbnede ikke som normalt søndag. Dubai Financial Market faldt seks procent søndag, det værste resultat i mere end et år.

Finder egypterne ikke en hurtig løsning, forventes investorerne at droppe 5-10 procent af deres værdier i regionen, mener finansfolk, som Reuters har talt med.

Investorer flygter

Politisk ustabilitet og problemer med handel får investorer til at flygte. Usikkerheden om udviklingen i Mellemøsten pressede fredag det amerikanske aktieindeks ned på sit laveste i seks måneder.

Europæerne, som får en betydelig del af sin olie og varer via Suez kanalen, er nervøse. Som ven af USA er Egypten med til at garantere Israels sikkerhed.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.