Tæt på verden: Egypten hjælper Israel med at udsulte Gaza

4. okt 2013, 09:41
over en million i Gaza er afhængige af international bistand. Egypten gør det værre. En million får bistand.

Forbindelserne mellem Egypten og det isolerede palæstinensiske Gaza bliver kappet mere og mere. Tidligere gav et stort antal tunneller et rimeligt flow af varer mellem Gaza og omverdenen, men i dag er kun et fåtal af dem åbne. Egypten lukker dem.

Befolkningen i Gaza er blevet ekstra isoleret efter militærkuppet i Egypten. I forvejen er der ikke noget at gøre med forbindelse via Israel. Det besatte område ligner nu mere end nogen side verdens største fængsel med 1,7 millioner fanger.

I henhold til IRIN News har den egyptiske hær ødelagt 440 tunneller, og de fortsætter systematisk arbejdet. Styre mener, at fjendtlige og politisk radikale kræfter krydser grænsen fra Gaza.

På den modsatte side af området tillader Israel næsten intet at komme igennem overgangen, siden Hamas overtog lokalstyret i 2006. Der var ellers en aftale herom.

Blokeret

På vandsiden er der ej heller meget at gøre. Israels flåde forhindrer fiskere i at arbejde længere end seks sømil fra kysten, hvilket gør fiskeri ret dårligt. Nu har egypterne indført samme kontroller og fjerner palæstinensiske fiskere fra sine farvande.

Netop tunnellerne var den forbindelse, som fiskerne skulle bruge for at sende deres fangster hjem til Gaza. FN's overvågningsorgan, OCHA, anslår, at der kom 118 ton fisk gennem tunneller om måneden.

Åbner Egypten ikke igen for forbindelserne forventer WFP, FN's fødevareprogram, at man skal skaffe fødevarer yderligere til 50-60.000 flere mennesker. I forvejen lever over en million i Gaza af international bistand.

Den absolut svage økonomi i Gaza lider under de nye forhindringer, for trods blokade foregik der et livligt byggeri. Egypternes forhindringer har kastet yderligere bygningsarbejdere ud i arbejdsløshed. Nu er antallet 30.000.

Rafah

Grænseovergangen mellem Egypten og Gaza, Rafah, har for Gazas borgere været den eneste vej ud af isolationen. Siden kuppet imod Mohamed Morsi har det været nærmest f.eks. været umuligt for studerende at komme ud af Gaza og følge deres studier udenfor.

Rørende scener af ventende studerende og andre, der vil krydse grænsen er hverdag - men overgangen åbnes kun i få timer ad gangen, beskriver Global Voices. De studerende har protesteret over urimelighederne, men ligemeget hjælper det.

Grænseovergangen mellem Egypten og Israel er fuldt funktionsdygtig, hvilket viser, at Egypten bevidst deltager i Israels blokade af befolkningen i Gaza.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.