20200909-143237-A-1920x1279we
Hver uge sendes mere end 50 danske sygeplejersker til Norge på vikariater. (Arkivfoto) Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Mere end 50 sygeplejersker om ugen dropper job i Danmark: 'Lønnen er for lav'

8. apr 2021, 10:05
Dansk vikarbureau har oplevet en stor efterspørgsel på danske sygeplejersker i Norge under coronakrisen. Dårlige arbejdsvilkår og lav løn herhjemme kan forklare, hvorfor flere vælger at tage væk fra Danmark, mener Dansk Sygeplejeråd.

Hver uge sætter mere end 50 danske sygeplejersker sig på et fly mod Norge, hvor de arbejder i vikariater på de norske sygehuse, der er under pres på grund af den verdensomspændende coronapandemi.

Det oplyser det danske vikarbureau PowerCare i en pressemeddelelse. Bureauet har i 2020 oplevet en stigning på efterspørgslen af den danske arbejdskraft på 40 procent i forhold til 2019.

PowerCare forventer, at tendensen med de mange danske vikarer i det norske sundhedsvæsen vil fortsætte hen over sommeren.

‘Vi er en mangelvare’

Det, at sygeplejersker rejser ud i verden, er ikke et nyt fænomen. Ifølge Anni Pilgaard, der er 1. næstformand i Dansk Sygeplejeråd, skal politikerne kigge indad, hvis man vil finde ud af, hvorfor danske sygeplejersker tager til udlandet.

- Vi oplever, at efterspørgslen på danske sygeplejersker i udlandet kommer i bølger. Det er den politiske pengepung, der dikterer, om vi kan ansætte sygeplejersker i Danmark, siger Anni Pilgaard til A4 Arbejdsliv.

I Norge ligger grundlønnen for en sygeplejerske på 200 kroner i timen. I Danmark ligger den på 160 kroner. Derudover er tillæggene, man kan opnå i Norge, omkring 50 procent højere end i Danmark. Danske sygeplejerskers løn har i den grad været i fokus den seneste tid. I slutningen af marts valgte et snævert flertal af sygeplejerskerne at stemme nej til OK21-resultatet.

- Nedstemningen af forslaget er klart et symptom på, at lønnen er for lav. Den lave løn i Danmark kan helt klart resultere i, at flere sygeplejersker søger andre veje. Sygeplejersker kan man byde meget. Det har man gjort gennem flere årtier. Men nu siger de, at det er slut, siger Anni Pilgaard.

- Det er et klart alvorligt signal om, at vi har et problem i Danmark. Det er tudetosset, at det danske samfund, der skriger efter flere sygeplejersker, ikke behandler en mangelvare, som sygeplejersker er, bedre, siger Anni Pilgaard, der efterspørger bedre arbejdsmiljø samt muligheder for at udføre sygeplejefaget.

Hun mener ikke, at de danske sygeplejersker behandles ordentligt i det danske sundhedsvæsen. 

- De kastes rundt som ludobrikker. For vi er en mangelvare, og vi kan ikke blive ved med at holde til det. Situationen bliver kun værre i det danske sundhedsvæsen, hvis politikerne ikke snart vågner op og giver os bedre betingelser, siger Anni Pilgaard.

Løsningen skal man ifølge Anni Pilgaard finde hos regioner og kommuner.

- Regeringen var godt på vej med midler gennem finansloven. Vi kan se, at det er et skridt i den rigtige retning. Men der skal tilføres flere midler til vores arbejdsgivere (regioner og kommuner, red.). Vi taler ikke bare 1.000 flere sygeplejersker - men 2.000, siger Anni Pilgaard og henviser til, at den nuværende regering og Danske Regioner i starten af 2020 indgik en aftale om, at der skal være 1.000 flere sygeplejersker i løbet af 2021.

- Der skal være mulighed for at ansætte flere kolleger. Og så må de bare dykke ned i pengeposen. Der skal være flere af os, bedre løn og bedre arbejdsforhold, siger Anni Pilgaard.