Frederik Vad Nielsen, forbundsformand DSU

Formand: Løkke og Efterløns-slagterne kan slå til igen!

20. aug 2019

I FORÅRETS FOLKETINGSVALGKAMP offentliggjorde Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og Fødevareforbundet NNF Ungdom sammen en satirisk annonce i BT Metro med overskriften ”Efterlønsslagterne”.

Annoncen var bygget op om temaet fra den legendariske danske film ”De grønne slagtere”, og Lars Løkke Rasmussen, Morten Østergaard og Kristian Thulesen Dahl optrådte som slagterne. Budskabet var klart: De tre kumpaner blev i sin tid enige om at ødelægge efterlønnen, og sammen kunne de også blive enige om at ødelægge mulighederne for værdig tilbagetrækning for nedslidte.

Resultatet af folketingsvalget fjernede ikke bekymringen for det sidste. Det Radikale Venstre er en del af regeringens parlamentariske grundlag, og så sent som i sidste uge kom det frem, at Lars Løkke Rasmussen og Morten Østergaard forsøger at finde hinanden. Sammen vil de forsøge at forhindre den socialdemokratiske regering i at føre en ny og mere solidarisk økonomisk politik. De vil fastholde en beton-blå politik, der handler om at sænke topskatten og tage fra lønmodtagerne.

Efterlønsslagterne vil blokere en arbejdslivspolitik

Kristian Thulesen Dahl kommer ikke til at blokere et samarbejde om den økonomiske politik mellem Østergaard og Løkke, og dermed vil Efterlønsslagterne være genforenet i skøn harmoni. På centrale områder vil de kunne blokere for stærke lønmodtager-resultater.

LÆS OGSÅ: Sosu-Tina fik nej til fuld tid: Fik store konsekvenser, da hun blev syg

Det her land skriger på en arbejdslivspolitik, der handler om at forbedre arbejdsmiljøet, sikre flere uddannelsesrettigheder undervejs i arbejdslivet og skabe mere tryghed i dagpengesystemet – bl.a. gennem en højere kompensationsgrad. I alt for mange år har kold beskæftigelsespolitik været det eneste Christiansborg-politikerne er gået op i, og det altid har handlet om at aktivere og beskæftige dem der ikke er beskæftigede. Men forholdene for alle dem der går på arbejde hver dag, har ikke rigtig interesseret nogen. Tværtimod er Arbejdstilsynet skåret ned til sokkeholderne, ventetiderne for sagsbehandling af arbejdsskader eksploderet og dagpengesystemet er blevet udhulet. Udviklingen skal vendes, og det vil DSU forsøge at presse regeringen til.

Derfor er der brug for, at arbejderbevægelsen nu begynder at stå sammen om at kæmpe for en ny arbejdslivspolitik.
Frederik Vad Nielsen, forbundsformand DSU

Problemet er, at vi lynhurtigt kan komme i en situation, hvor regeringen gerne vil lave en solidarisk arbejdslivspolitik, men hvor Efterlønsslagterne ender med at blokere det. Hverken Kristian Thulesen Dahl, Lars Løkke Rasmussen eller Morten Østergaard ønsker at forbedre dagpengesystemet, og ingen af dem har ambitioner på arbejdslivets vegne. Deres mål er at åbne grænserne for mere udenlandsk arbejdskraft, så lønningerne kan trykkes i bund og der bliver økonomisk råderum til nye skattesænkninger i toppen.

Arbejderbevægelsen må stå sammen

Jeg frygter derfor, at en ny arbejdslivspolitik kan få trange kår. Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten er dybt afhængige af en eller flere repræsentanter fra Efterlønsslagterne gider at vise en smule solidaritet, hvis vi skal levere reelle sociale fremskridt i det her land. Det kan meget vel ende med en situation, hvor alle forsøg på at forbedre forholdene for lavtlønnede og kortuddannede lønmodtagerne ender med at blive blokeret.

LÆS OGSÅ: FOA-profiler: Moderne lønmodtagere er ikke hamstere

Derfor er der brug for at arbejderbevægelsen nu begynder at stå sammen om at kæmpe for en ny arbejdslivspolitik. Fagbevægelsen, de røde partier og progressive organisationer skal i fællesskab vinde opinionen i Danmark, hvis man skal vride armen rundt på de privilegerede repræsentanter fra Efterlønsslagterne. Ellers ender vi med at se at det fortsat er akademikere og ikke SOSU-assistenter der får gavn af en vækst i den offentlige sektor, at topskatteyderne får gaver, at rådne arbejdsgivere får lov til at gå fri og at erhvervsskolerne udsultes.

Efterlønsslagterne kan sagtens slå til igen. Kun en fælles indsats fra det solidariske Danmark kan forhindre det.