Efterlønnen tog Vækstforum som gidsel

20. jan 2011
Fagbevægelsen bliver i Vækstforum men kan ikke nikke ja til de endelige papirer

Efterlønnen er her, der og alle vegne. Som trold af en æske springer den nu også op hos Vækstforum - efter i månedsvis at have været holdt nede at især statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Hvad foregår der?

Groft sagt kan man sige, at Vækstforum, som var tænkt som et bredt debatforum, er blevet taget som gidsel af den politiske virkelighed. Regeringen har sat kursen mod valg og Vækstforum, som skal aflevere sine endelige konklusioner på et møde 17.-18. marts, er blevet en del af regeringens valgstrategi.

Afskaffelsen af efterlønnen har hele tiden været et underliggende tema - Vækstforum er overbefolket af erhvervsledere, som helst ser efterlønnen fjernet - men indtil nu har Lars Løkke planmæssigt skudt alle efterløns-tanker ned.

Indtil sin egen nytårstale, hvor han erklærede efterlønnen krig  og vupti! - tre uger senere gør Vækstforum det samme.

Fagbevægelsen har to medlemmer af Væksforum, LO-formand Harald Børsting og CO-Industri-formand, Thorkild Jensen. FOA mfl. mener, at de skal gå fra Vækstforum efter efterløns-angrebet?

Ja, men det kunne de ikke drømme om. De bliver, de siger deres mening, og når vi når frem til marts, meddeler de, at de ikke kan støtte den endelige konklusion.

Dermed er banen kridtet op: Regeringen, støttet af erhvervslederne i Vækstforum, går mod efterlønnen, mens S-SF og fagbevægelsen siger nej.

Hvad var Vækstforum egentlig tænkt som?

Det var Lars Løkkes forsøg på at finde et forum, der skulle komme med nye ideer til vækst i samfundet. Det blev nedsat i september 2009, et lille halvt år efter Løkkes tiltræden som statsminister, og der har været holdt mange møder, men ikke med mange synlige resultater.

Vækstforum har været et slags arbejdende værksted for gode ideer - bl.a. i forhold til de problemer, samfundet står overfor, når færre skal forsørge flere.

Der er enighed både hos arbejdsgivere, i fagbevægelse og i det politiske system om, at der skal gøres noget for at få flere hænder i arbejde. Spørgsmålet er bare hvordan? Her skiller vandene - afskaffelsen af efterløn overfor øget arbejdstid, f.eks. 12 minutter mere om dagen.

Den diskussion kunne Vækstforum godt have ført - det gjorde de ikke. I stedet valgte de, at foreslå efterlønnen fjernet.

Det er der jo, trods den megen debat, ikke flertal for?

Nej - og i den form, Løkke foreslår det, bliver der heller ikke flertal efter et valg. DF er imod - de vil godt ændre lidt, men afskaffe efterlønnen vil de ikke.

Derfor tjener hele efterløns-diskussionen også mere til at 'booste' Venstre internt - stemningen i partiet er steget mærkbart siden Løkkes nytårstale! - og partiet er mere samlet og harmonisk, end det længe har været.

Så Løkkes verden ser fin og lys ud?

Nej - den ser bedre ud end længe, men han har skyer i horisonten. Angrebet mod efterlønnen har givet ham vind i sejlene - men hvis han kigger mod sit bagland hos landbruget, trækker skyerne sammen.

I sidste uge skulle han have talt i Kulturhuset i Bramming, men i stedet for en begejstret menneskemængde, mødte han 150 traktorer og en flok ophidsede bønder.

De er vrede over en række miljølove og for at gyde olie på de vande, er fødevareminister - og landmand! - Henrik Høegh sendt på turne.

Miljøminister Karen Ellemann holdes hjemme i København - det vurderes at være det bedste i forhold til de sure bønder. De tænder ikke rigtigt på hende - og lige nu har Løkke ikke brug for konflikter med landbruget.

For det kan godt være, at der ikke er så mange landmænd mere - men de, der er tilbage, skulle helst stemme på Venstre. Derfor bliver der ikke pillet ved dem, men ved efterlønnen.