20200902103725679_1000
Hvis du har booket din efterårsferie til et land, som Udenrigsministeriet fraråder ikke-nødvendig rejse til, skal spørgsmål vedrørende økonomisk erstatning rettes til dit rejse- eller forsikringsselskab. (Arkivfoto) Foto: Kaan Soyturk/Reuters

Efterårsferie i udlandet: Her er dine muligheder

6. sep 2020, 11:00
Før du booker efterårsferien til udlandet, så kontrollér, hvordan du er dækket, og gør op med dig selv, hvilken situation du har mod på at stå i.

Hver uge genåbner lande for turister, mens andre lukker i. Og derfor kan det være vanskeligt at gennemskue, hvorvidt du skal booke efterårsferien nu, eller vente til vi kommer tættere på.

- Der er ingen, der allerede nu kan sige, hvilke lande som vil være åbne for turister i uge 42, siger Erik Brøgger Rasmussen, der er direktør for organisation og borgerservice i Udenrigsministeriet.

Så der er to muligheder, hvis du vil rejse ud af landet i ferien.

- Enten så har man is i maven indtil den fredag, hvor efterårsferien begynder, og så tager man, hvad der findes af rejser til de lande, der er åbne, siger han.

Alternativt kan du booke billetter til en destination, der er åben, og sikre, at du kan få pengene tilbage, hvis alle ikke-nødvendige rejser til landet pludselig frarådes, når ferien starter.

- Derfor er det vigtigt, at man sørger for at læse det, der står med småt i forhold til afbestilling, uanset hvad man booker i forbindelse med rejsen, siger Erik Brøgger Rasmussen.

Undgå at afbestille ferien med det samme, hvis destinationen går fra gul til orange i løbet af de kommende uger.

- Hvis det er i uge 42, så er der lang tid til, og så anbefaler vi, at man venter, siger Erik Brøgger Rasmussen.

Din destination kan nemlig sagtens være genåbnet, når vi kommer til efterårsferien. Mange rejsebureauer vil desuden sige, at de ikke kan refundere, før vi kommer tættere på rejsedatoen, forklarer han.

Sørg desuden for at have styr på, hvordan du er dækket med de forsikringer, du har, inden du bestiller noget, opfordrer Nanna Dalsgaard Wilkens, der chefkonsulent i Forsikring & Pension.

- Tjek som det første, om du har en rejseforsikring, og hvad der er en del af den - herunder om du har en afbestillingsforsikring inkluderet, siger hun.

Afbestillingsforsikringen dækker, inden du rejser, og rejseforsikring dækker under rejsen.

- Har man en årsrejseforsikring, så er afbestillingsforsikringen ofte en del af den, siger Nanna Dalsgaard Wilkens.

Sørg for at sikre dig, at der ikke er taget forbehold for den usikre coronasituation i forsikringen. I så fald er det nemlig ikke sikkert, at den dækker.

Du er som udgangspunkt ikke dækket af en afbestillingsforsikring, hvis du bestiller nu, og destinationen stadig er gul, når ferien starter, men du alligevel ikke har lyst til at rejse.

- Hvis rejser ikke frarådes, vil man som udgangspunkt ikke have ret til at bruge afbestillingsforsikringen, forklarer Nanna Dalsgaard Wilkens.

Alternativt skal du kontakte rejseudbyderen for at høre, om du kan få den ombooket eller refunderet.

/ritzau fokus/