Efter snapsen: Chefen får HELE sandheden

25. nov 2011
Julefrokosten giver anledning til at kigge tilbage på året, der er gået. Er der utilfredshed på jobbet, bliver den ofte luftet på denne aften.

Snapsens bitre eftersmag har for længst fortaget sig, Thomas Helmig ’står derude og banker på’, og chefen ser pludselig meget tilgængelig ud.

Så kan han da ligeså godt få et par sandheder at vide om hverdagen på jobbet, tænker nogen. Med ét bliver julefrokosten forvandlet til en omvendt medarbejdersamtale.

Scenariet er typisk for den kommende tids firmajulefrokoster, fortæller arbejdsmiljøkonsulent i HK, Svend-Erik Hermansen.

”Det sker jævnligt. Folk kan ikke tie stille, eller skal have et eller andet frem ved denne lejlighed, som de ikke tør eller synes, at de kan være bekendt at tage frem i almindelige samtaler” siger han.

‘Jeg turde godt sige det til ham’


Ifølge Sven-Erik Hermansen kan man i HK ofte spore sager i årets løb tilbage til julefrokosten, hvor der har været en episode, som har sat det hele i gang.

Når promillerne går højt, kan der Ifølge Svend-Erik Hermansen ligefrem opstå konkurrence om at være bramfri.

“En gang imellem er der nogen, som lige skal vise sig overfor hinanden og sige ‘Jeg turde godt sige det til ham’. Og det er jo ikke noget man ser i det daglige,” siger han.

Fra duks til fræk dreng


Ifølge livsstileksperten Niels Erik Folmann, der lever af sin viden om danskerne, er det typisk herhjemme at putte med vores utilfredshed i årets løb. Men så snart vi får noget at drikke, ryger plomberingen af denne utilfredshed.

“Vi lever efter nogle bestemte dogmer, hvor vi meget sjældent hæver stemmen, og ikke er specielt utilfredse. Vi er skolede til at være de flinke dukse i klassen, og når vi så får lidt inden for vesten og snuser lejligheden, så opfører vi os, som den frække dreng,” siger han.

Hierakierne forsvinder

Ifølge Niels Erik Folmann sker det typisk til julefrokosten, fordi vi netop her er i et forum, hvor vi hurtigt kommer på mere lige fod med chefen.

“Promillerne glider ind, og så tænker vi, at nu er vi på en eller anden måde mere ligestillede, end vi plejer at være. Chefen har drukket lidt, og jeg har drukket, og jeg vil bare gerne af med det her, tænker vi. Så de hierarkier, der er på en arbejdsplads, er en smule mere sidestillede, end de plejer at være årets andre 364 dage”, siger han.

Arbejdsmiljøkonsulent i HK, Svend-Erik Hermansen, betegner det som 'ærgerligt', hvis julefrokosten bliver et sted, hvor der bliver revet op i vrede og skuffelser.

Hvert år sidst i november sender HK derfor en venlig påmindelse ud om, at det bør gemmes til hverdagens mere ordnede rammer.

"Ingen vil alligevel kunne løse noget på sådan en aften," siger han.

Niels Erik Folmann peger derimod på, at flere chefer er begyndt at bruge ærlighedsudbrudene konstruktivt.

"Flere chefer erkender, at der godt kan være noget om det, og at det måske repræsenterer en stemning i organisationen, som de er nødt til at at tage alvorligt. Så i stedet for at synes, at det er irriterende, bruger de det som et barometerbillede på, hvordan temperaturen er i organisationen," siger han.

En af Danmarks mest kendte chefer, Asger Aamund, er dog af en anden opfattelse. Læs hvordan han håndterer julefrokosten her: