- Det skal have konsekvenser det her. Vi hører jo den ene sag efter den anden, om folk der bliver presset til at være med i en specifik fagforening, siger formanden for Krifa, Søren Fibiger Olesen, til A4 Nu. Foto: Foto: Krifa

"Voksen­mobning af værste skuffe"

11. sep 2019
Formanden for fagforeningen Krifa mener, at der skal være strengere straffe for at forsøge at presse ansatte ind i bestemte fagforeninger. Udtalelsen falder på baggrund af en sag med en medarbejder i Københavns Lufthavne, som nogle har forsøgt på kontant vis at presse ind i 3F.

Man bør indføre hårdere straffe for at presse folk til at melde sig ind i bestemte fagforeninger. Det mener Søren Fibiger Olesen, som er formand for fagforeningen Krifa.

Udtalelsen kommer efter, at medlemmer af 3F i Københavns Lufthavne har forsøgt at presse et medlem af ingeniørforeningen IDA til at melde sig ind i 3F.

LÆS OGSÅ: Kontant forsøg på at presse mand ind i 3F 

- Det skal have konsekvenser det her. Vi hører jo den ene sag efter den anden, om folk der bliver presset til at være med i en specifik fagforening. På den lange bane burde vi se, om lovgivningen ikke skal strammes, så det får hårdere konsekvenser, hvis man prøver at tvinge folk til at være med i en fagforening, siger Søren Fibiger Olsen til A4 Nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

LÆS OGSÅ: Ansat truet til at melde sig ind i 3F: Nu bliver minister hevet ind i sagen

I Søren Fibiger Olesens optik er det et kæmpe problem, at folk bliver tvunget af kollegaer til at være med i specifikke fagforeninger.

Krifa har senest i 2018 via meningsmålings-firmaet Wilke få lavet en undersøgelse, der viser, at op mod hver syvende har oplevet fagforeningspres.

- Hver eneste uge hører vi fra medlemmer, at de bliver lagt under pres fra kollegaer til at være med i de samme fagforeninger som kollegaerne, siger han.

Søren Fibiger Olesen har hørt en lydfil fra sagen, som Berlingske ligger inde med. Han synes, det er vigtigt, at man ikke underspiller de menneskelige aspekter i disse sager.

- Det er klart voksenmobning af værste skuffe, der finder sted, og jeg kan faktisk ikke forstå, hvordan det stadig er en ting i 2019. Og det er langt fra den første sag, 3F har været involveret i. Det er en kultur, de burde gøre op med, så deres medlemmer ikke var i tvivl om, at denne opførsel ikke er okay, siger Søren Fibiger Olesen.

LÆS OGSÅ: Strejkende får bod og går i arbejde igen

Hvis man som fagforening ikke kan være relevant uden at gøre brug af pres og mobning, så mener Søren Fibiger Olesen, at man burde redefinere sig selv som fagforening.

- Vi bliver nødt til at gøre os relevante på en anden måde. Det handler i vores øjne om at sætte større fokus på trivsel og arbejdslyst. Fagforeninger kan ikke blive ved på den måde, de fungerer i dag, siger han.

I 3F Kastrup, hvor langt hovedparten af bagaghåndterings-medarbejderne i Københavns Lufthavne er medlemmer, er man led og ked af denne sag. 

Formanden for 3F-lokalafdelingen i Kastrup, Henrik Bay-Clausen ærgrer sig over, at "sådan en sag her kan skygge for alt det gode samarbejde, og de gode ting, vi som fagforening går og gør i hverdagen."

Han oplyser, at de ansatte i SAS Ground Handling har været utrygge ved den medarbejder, som er omdrejningspunkt i sagen. Medarbejderen har angiveligt filmet nogle af sine kolleger. Modsat fremgår det tydelig af lydfilen fra sagen, at der er blevet lagt et voldsomt pres på medarbejderen.