DS Byggeri, der har Donatos Aleksandravicius som direktør, skal ikke længere være en del af byggeprojektet. Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix

Efter omstridt stilladsarbejde: Firma fyret fra byggeplads

5. dec 2019, 15:11
I kølvandet på uroligheder på en byggeplads på Nørrebro har hovedentreprenøren Dansk Boligbyg stoppet samarbejdet med DS Byggeri, som har hyret litauiske stilladsarbejdere. Ifølge direktøren Anton Nørgaard skyldes manøvren frygt for nye optøjer.

Bølgerne gik højt på en byggeplads på Lundtoftegade på Nørrebro i København tidligere på ugen, da stilladsarbejdere var mødt op for at protestere mod DS Byggeri, der benytter sig af litauske arbejdere. Ved den lejlighed blev et seks etager højt stillads væltet, der blev kastet med sten og en bil blev vendt på hovedet. Hos Dansk Boligbyg tager man nu konsekvensen ved at sætte en øjeblikkelig stopper for samarbejdet med DS Byggeri, skriver berlingske.dk

LÆS OGSÅ: Fagligt aktiv overfaldet ved byggeplads: Tæsket af "gorillaer"

Litaueren Donatos Aleksandravicius står som direktør i spidsen for DS Byggeri, der har hyret flere personer fra det baltiske land til stilladsarbejde på byggepladsen. Og virksomheden har fået besked fra hovedleverandøren om, at de godt kan pakke stilladserne sammen.  

- Vi har meddelt DS byggeri, at vi gør entreprisen op og slutter her. Man kan godt sige, at vi er bukket under for ballademagerne. Men det her er en nødvendig konsekvens af det, som er sket. Vi er trætte af det og synes, at det er fuldstændigt urimeligt, siger adm. direktør for Dansk Boligbyg Anton Nørgaard til Berlingske og tilføjer, at der efter hans opfattelse ikke havde været udsigt til at få byggeriet på Nørrebro færdigt, hvis man havde valgt at fortsætte samarbejdet med den omstridte underleverandør.

Sagen tog sin begyndelse søndag aften, da to fagligt aktive i form af en faglig sekretær og en dansk stilladsarbejder blev overfaldet af litauske stilladsarbejdere, da de ville tjekke, om alt var i orden på byggepladsen. Det fik den efterfølgende morgen et sted mellem 200 til 300 danske byggearbejdere til at troppe op til demonstration ved byggepladsen på Nørrebro.

Stilladsarbejdernes Landsklub vurderer nemlig, at der er tale om social dumping. Ifølge landsklubben har de litauske stilladsarbejdere heller ikke opsat stilladset på forsvarlig vis. Den opfattelse deles 3F's faglige sekretær Rasmus Kreutzmann, som fastslår, at Anton Nørgaard og Dansk Boligbyg burde have besøgt byggepladsen oftere for at sikre, at arbejdsforholdene var i orden.

- Jeg synes, at han skulle kigge godt og grundigt på hans egen byggeplads. Vi har set folk rende rundt derude på alle mulige tidspunkter. De har pandelamper på og kravler rundt uden på stilladserne. De her byggepladser viser alle tegn på, at noget er helt galt, siger Rasmus Kreutzmann.

Berlingske har set en video af stilladset, hvor det fremgår, at gelændere på stilladset er samlet med en form for plastikstrips. Videoen er optaget af en person, som forklarer, at det er dødsensfarligt, fordi faldende temperaturer om vinteren kan få plastikken til at blive skørt som glas. Men Anton Nørgaard fra Dansk Boligbyg afviser dog fortsat ethvert kendskab til den manglende sikkerhed på byggepladsen.   

LÆS OGSÅ: Stilladsarbejderen Jacob: - Folk tænker sikkert, at vi er syge i hovedet